Geen categorie

‘1 keer per maand gratis naar rijksmusea’

0 0
Read Time:59 Second

Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt, zijn Nederlandse rijksmusea in de toekomst één keer per maand gratis toegankelijk. Een voorstel van de PvdA om dat mogelijk te maken is dinsdag aangenomen.

Het Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

De motie was ingebracht door fractievoorzitter Lodewijk Asscher. Volgens hem toonde een Brits hersenonderzoek aan dat het kijken naar een kunstwerk een mens net zo gelukkig kan maken als het kijken in de ogen van een geliefde. Vanwege hoge toegangsprijzen kan echter niet iedereen een museum bezoeken. De PvdA vindt dat jammer, temeer omdat de rijkscollecties eigendom zijn van de Nederlandse staat en daarmee van het volk.

Het voorstel betreft dus alleen de rijksmusea, waarvan er meer zijn dan menigeen wellicht denkt. Het Rijksmuseum in Amsterdam is er uiteraard één en ook Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden en Rijksmuseum Twenthe behoren tot die categorie, zoals hun namen al doen vermoeden. Andere rijksmusea zijn onder andere het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, het Kröller-Müller Museum en Museum Catharijneconvent.

Het is nu aan de regering om te bepalen of het voorstel ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share