Geen categorie

Bijbels Museum stoot kerncollectie af

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Het Bijbels Museum in Amsterdam draagt zijn kerncollectie over aan andere musea. De belangrijkste verzameling gaat volgend jaar naar Museum Catharijneconvent, het rijksmuseum voor christelijke kunst, in Utrecht.

Omdat het museum sinds 2017 geen overheidssubsidie meer krijgt moest het de koers wijzigen. Het besloot daarom reizende tentoonstellingen te organiseren. Dat bleek zo’n succes dat het museum zich daar vanaf 2020 volledig op richt. De kerncollectie krijgt daarom elders onderdak.

Tempelkabinet uit de verzameling van dominee Leendert Schouten.

Het organiseren van (multidisciplinaire) tentoonstellingen met eigentijdse, inspirerende verhalen rond Bijbelse thema’s blijkt een gezonde en hoopgevende koers, aldus het museum. In 2018 en 2019 organiseerde het Bijbels Museum tentoonstellingen in het museum in Amsterdam en op andere locaties in het land.

In 2018 verdubbelden de bezoekcijfers daardoor, van ruim 45.000 naar ruim 92.000. In 2019 en 2020 staan – met financiële steun van onder meer het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Kerk en Wereld – op acht locaties in Nederland tentoonstellingen gepland, van Ter Apel tot Zierikzee.

Na maanden voorbereiding is inmiddels gestart met de overdracht van de eerste deelcollecties van het Bijbels Museum. De collectie Bijbels en kinderbijbels, bestaand uit 4500 exemplaren, gaat naar de Vrije Universiteit Amsterdam. Rijksmuseum van Oudheden in Leiden krijgt de collectie Archeologie uit het Heilige land.

De ruim 150 jaar oude verzameling van dominee Leendert Schouten, oprichter van het Bijbels Museum, verhuist in de zomer van volgend jaar naar Museum Catharijneconvent. Die deelcollectie bestaat onder meer uit wereldberoemde modellen van de Tabernakel en de Tempelberg, Egyptische objecten en archeologie uit het Heilige Land. Het beroemde model van de Tempelberg/Haram al-Sharif krijgt bij de nieuwe eigenaar een plek in de permanente opstelling.

Andere verzamelingen komen onder meer terecht bij het Nationaal Onderwijsmuseum en het Nederlands Openluchtmuseum. Het proces van overdracht van collecties duurt tot halverwege 2020.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share