Geen categorie

Kinderboekenmuseum verlengt expositie Sieb Posthuma

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
Sieb Posthuma, Rintje.

Dat illustrator Sieb Posthuma 5 jaar na zijn dood nog altijd ongekend populair is, blijkt wel uit het succes van de expositie Sieb Posthuma – In beeld in het Kinderboekenmuseum. De overzichtstentoonstelling met ruim 50 hoogtepunten uit Posthuma’s veelomvattende oeuvre wordt zeer goed bezocht. Het museum heeft deze daarom met een maand verlengd, tot en met 1 december.

“Als ik m’n penseel in een mooie kleur doop, dan bouw ik m’n eigen feestje”, zei Sieb Posthuma (1960-2014). Hij was een van de meest toonaangevende en veelzijdige illustratoren van Nederland. Zijn werk blinkt uit in originaliteit, expressiviteit én humor, aldus het Kinderboekenmuseum.

De tentoonstelling Sieb Posthuma – In beeld toont een selectie van zijn mooiste illustraties. Van zijn debuut Ik en mijn monster tot de met Gouden Penselen bekroonde Boven in een groene linde zat een moddervette haan en Een vijver vol inkt.

De expositie ontvangt lovende reacties van de bezoekers. “Wat een prachtig en sfeervol overzicht. Die vrolijke, kleurrijke illustraties lijken echt van het papier te spatten”, liet iemand weten. Een ander schreef: “Posthuma was echt een van Nederlands allergrootste illustratoren ooit”.

De getoonde illustraties zijn afkomstig uit de collectie van het Kinderboekenmuseum. Bij leven droeg Posthuma zijn rijke archief over aan het museum, omdat hij het van groot belang vond dat er een centrale plaats is waar kinderboekenillustraties bewaard worden. Dit zou volgens hem bijdragen aan de emancipatie van illustratoren en erkenning voor het vak. Hij riep bij die gelegenheid zijn collega’s op zijn voorbeeld te volgen. En menigeen gaf daar gehoor aan. Inmiddels beslaat de illustratiecollectie van het museum circa 170.000 tekeningen van vele illustratoren, onder wie Charlotte Dematons, Mance Post, Thé Tjong-Khing en Max Velthuijs.

Sieb Posthuma – In beeld, t/m 1 december in het Kinderboekenmuseum, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share