Geen categorie

Singer Laren krijgt schilderij Max Beckmann

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Singer Laren heeft een schilderij van de Duitse expressionist Max Beckmann gekregen. Een anonieme schenker gaf het museum het werk Laren (Landschap met ruiter). Het is voor het eerst sinds 1956 weer voor publiek te zien.

Max Beckmann, Laren (Landschap met ruiter), 1943, Singer Laren, permanente bruikleen, beloofd legaat aan de Collectie Nederland.

Op 19 juli 1937 opende Adolf Hitler de beruchte tentoonstelling Entartete Kunst in het Haus der Kunst in München. Die bestond uit honderden kunstwerken die niet aan de eisen van het nationaalsocialistische regime voldeden. Van Max Beckmann (1884-1950) waren daar ruim twintig kunstwerken opgenomen. Een dag na de opening vluchtte Beckmann samen met zijn echtgenote Mathilde (‘Quappi’) von Kaulbach naar Amsterdam. Tien jaar lang woonden ze daar vervolgens aan het Rokin.

In die jaren kwam hij regelmatig in Laren. Uit zijn dagboeken blijkt dat hij Laren (Landschap met ruiter) in zijn atelier in Amsterdam heeft geschilderd uit zijn herinnering aan een van de vele fietstochten in en rond het dorp. Op 11 augustus 1943 schreef hij in zijn dagboek over een van zijn bezoeken: “Waren in Laren met taxi, zon, regen met heerlijke lichten”.

“De connectie met Laren maakt het schilderij voor ons natuurlijk extra bijzonder”, vertelt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm in NRC. “Het past helemaal in onze ambitie om het ontstaan en bloei van het modernisme in de Nederlandse kunst te tonen.”

Laren (Landschap met ruiter) is nu te zien op kunstbeurs PAN Amsterdam, die nog duurt tot en met 1 december. Van 6 oktober 2020 tot medio april 2021 is de nieuwe aanwinst onderdeel van de tentoonstelling Kunstenaarsdorpen in Europa. Vanaf halverwege 2021 zal het permanent te zien zijn in de nieuwe Nardinc-vleugel van Singer Laren.

Lees ook: Beckmanns landschappen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share