Geen categorie

Fries museum brengt tentoonstelling naar Londen

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

De tentoonstelling Sits, katoen in bloei van het Fries Museum is volgend jaar te zien in Londen. Het Fashion and Textile Museum presenteert de expositie vanaf 23 oktober 2020 onder de titel Chintz: Cotton in Bloom. Centraal staat sits, het gebloemde, handbeschilderde katoen uit India dat vanaf de zeventiende eeuw de wereld veroverde.

Zonhoed met sitsen voering geknipt uit een grote palempore met een bloeiende boom, India ca. 1730. Fries Museum Leeuwarden, collectie Koninklijk Fries Genootschap. Foto © fotostudio Noorderblik.

Vooral in Friesland werd sits gekoesterd, wat de collectie van het Fries Museum naar eigen zeggen uniek maakt in omvang en kwaliteit. Met zo’n 150 stukken, van rokken tot zomerhoeden en van gordijnen tot kinderwantjes, maken de Britten in 2020 een reis langs India, Hindeloopen en Japan. De tentoonstelling was van 11 maart tot en met 10 september 2017 te zien in Leeuwarden en trok daar 40.000 bezoekers.

Dat de exotische sits ook in Nederland en Engeland een sensatie werd, is te danken aan de VOC en de Engelse East Indian Company. Vanaf de zeventiende eeuw was de exotische stof niet meer weg te denken uit Europese huishoudens. Ook in Friesland waren de kleurrijke, met de hand bewerkte stoffen geliefd. Ze werden een belangrijk onderdeel van de lokale klederdrachten, waaronder die van Hindeloopen – een van de oudste van Nederland. Zo komt het dat het Fries Museum over een omvangrijke collectie sits beschikt, waarvan een deel volgend jaar in Londen te zien is.

Fashion and Textile Museum. © Fashion and Textile Museum.

Een van de topstukken van de tentoonstelling is een achttiende-eeuwse kamerjas uit de collectie van het Fries Museum. De stof en het kledingstuk zijn Indiaas, het model is Japans en de drager was een rijke Nederlander. Het stuk laat als geen ander zien dat in de ogenschijnlijk simpele stof diverse culturen samenkomen. Een ander hoogtepunt is een wandkleed uit de zeventiende eeuw – de oudste sits in Nederland – met leeuwen, mythische vogels en een rand met amoureuze taferelen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share