Geen categorie

Gemeentemuseum koopt Chinese pot uit koninklijk bezit

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second
Dekselpot van Chinees porselein uit bezit van koningin Anna Paulowna. Foto: Sotheby’s London.

Gemeentemuseum Den Haag heeft op een veiling in Londen een zeventiende-eeuwse blauwwitte dekselpot van Chinees porselein gekocht. De vorige eigenaar van de blauw-witte pot was een lid van de koninklijke familie.

De pot was ooit eigendom van koningin Anna Paulowna (1795-1865), dochter van de Russische tsaar Paul I en echtgenote van koning Willem II. Dit is onder meer duidelijk doordat op de onderkant een A met een kroontje erboven staat. Dit was haar persoonlijke merkteken.

De dekselpot uit de Qing-dynastie, Kangxi-periode (1662-1722) is een van de objecten uit bezit van een niet nader genoemde Nederlandse prinses die op 17 januari bij Sotheby’s in Londen is geveild. De 57 centimeter hoge porseleinen pot is gedecoreerd met panelen van sierlijke planten en vogels. Het exemplaar is een typisch zeventiende-eeuws Chinees exportproduct. In die tijd bestelden Europese vorstenhuizen en notabelen veelvuldig porselein uit China.

Vanaf 21 maart is de nieuwe aanwinst te zien in de Japanse lakkamer, een van de stijlkamers in Gemeentemuseum Den Haag. De lakkamer maakte ooit deel uit van Buitenrust, een van de woonpaleizen van Anna Paulowna. In 1912 werd het huis afgebroken, omdat op die plek het Vredespaleis zou worden gebouwd.

Het interieur van de lakkamer is in Chinoiserie-­stijl, die in de zeventiende en achttiende eeuw erg in de mode was in Europa. De muren en het plafond zijn een combinatie van Aziatische en Europese onderdelen. De pot krijgt een prominente plek in de haard, zoals in paleizen gebruikelijk was in de zomermaanden als er niet werd gestookt.

Japanse lakkamer met haard in het Gemeentemuseum Den Haag, afkomstig uit Haagse buitenplaats Buitenrust van Koningin Anna Paulowna. Foto: Gemeentemuseum Den Haag.

“We zijn ontzettend blij met deze aankoop”, vertelt directeur Benno Tempel. “Het biedt ons de kans om de koninklijke geschiedenis van onze Stijlkamers nog beter over het voetlicht te brengen. Bezoekers kunnen straks ronddwalen in een interieur dat in alles de sfeer ademt van Anna Paulowna, een vorstin die nog altijd tot de verbeelding spreekt.”

Er was nogal wat ophef over de veiling van kunstvoorwerpen van de koninklijke familie. Onder meer Vereniging Rembrandt en Museum Boijmans Van Beuningen reageerden teleurgesteld. Zij vonden dat de voorwerpen eerst moesten worden aangeboden aan Nederlandse musea. De Chinese dekselpot krijgt in ieder geval een museaal onderkomen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share