Geen categorie

KUZKO wint Art Rocks 2018

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

De landelijke muziekcompetitie Art Rocks 2018 is gewonnen door KUZKO met het nummer Back at it again with the white vans. De band schreef het voor het kunstwerk The Walthamstow Tapestry van Grayson Perry in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

KUZKO wint Art Rocks 2018. Foto: Jelmer de Haas.

Het zeven meter lange wandtapijt is een kritische kijk op de huidige consumptiemaatschappij. Volgens kunstenaar Grayson Perry zijn we ten prooi gevallen aan de nieuwe religie winkelen. We gaan al shoppend door het leven en geven onze persoonlijkheid vorm met onze favoriete merken.

De personen op het tapijt volgen een levenspad dat geplaveid is met merknamen. De merken staan willekeurig om de figuren heen. Welke (merk)keuze ze ook maken, iedere route eindigt in de bek van de duivel.

© Grayson Perry, The Walthamstow Tapestry, 2009, Bonnefantenmuseum, Maastricht.

Toen de leden van KUZKO dit kunstwerk zagen, voelden ze zich als “actieve in-stand-houders van de huidige consumptiemaatschappij” direct aangesproken. “Wij zijn namelijk vet verslaafd aan nieuwe spullen kopen; het liefst beetje duur vintage. Dit nummer geeft onze hypo-kritische blik op de materialistische samenleving weer.”

KUZKO was een van de bijna tweehonderd artiesten en bands die zich lieten inspireren door een kunstwerk en een nummer schreven voor Art Rocks. De vakjury en het publiek selecteerden de beste 56 acts voor de halve finales in Museum Boijmans Van Beuningen, Tropenmuseum, Drents Museum, Kröller-Müller Museum, Centraal Museum, Bonnefantenmuseum en Museum Prinsenhof Delft.

Per museum kwam er steeds één act als winnaar uit de bus. Dit waren behalve KUZKO, Colin Mooijman met band, Sofia Dragt, Jezekiah, PsySo, Teddy Mac en Romy & Daan. Tricycle kreeg een finaleticket door publieksstemmen. Elke finalist won een professionele videoclip.

De finale vond gisteravond plaats in Paradiso in Amsterdam. KUZKO kwam daar als beste uit de bus en won een geldbedrag van duizend euro. Volgens de jury “is het nummer de perfecte verwoording van het kunstwerk met een mooie compositie en een ijzersterke podiumpresentatie.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share