Geen categorie

Frida Kahlo komt in 2021 naar Drents Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Het Drents Museum komt met een tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Wel pas in het voorjaar van 2021, dus liefhebbers moeten nog even geduld hebben.

De kern van de expositie bestaat uit werken uit de collectie Museo Dolores Olmedo uit Mexico-Stad. Dat museum heeft een van de grootste en belangrijkste verzamelingen met werk van Frida Kahlo ter wereld.

De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. De collectie bevat sleutelstukken zoals Henry Ford Hospital, The Broken Column en Self-Portrait with Small Monkey. Deze en meer werken zijn van maart tot en met juni 2021 te bewonderen in het Drents Museum.

Frida Kahlo, Zelfportret met kleine aap, 1945, Museo Dolores Olmedo, Mexico-Stad.

Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar privéleven zat echter vol tegenslagen. Op zesjarige leeftijd kreeg ze kinderverlamming, ofwel polio, waardor haar rechterbeen en -voet blijvend werden misvormd. Twaalf jaar later raakte ze zwaargewond tijdens een busongeluk. Als gevolg daarvan leed ze veel pijn en moest ze door de jaren heen een groot aantal operaties ondergaan.

De liefde voor de kunst, voor haar man, kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur gaven haar telkens de kracht door te gaan. Ze schilderde zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal.

Haar roerige leven, bijzondere levensstijl en indrukwekkende kunstwerken doen Frida Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur. Haar kunst en levensstijl inspireren muzikanten en bands als Coldplay, Beyoncé en Amy Winehouse en modeontwerpers als Jean Paul Gaultier.

“In het licht van onze pijler internationaal realisme hadden we al heel lang de wens om werk van Frida Kahlo naar Assen te halen”, vertelt Harry Tupan, directeur van het Drents Museum. Dit is een droom die werkelijkheid wordt.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share