Geen categorie

Nick & Simon in het museum

0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Recensie

Is de muziek van Nick & Simon kunst? Daar zijn de meningen ongetwijfeld over verdeeld, maar feit is dat de liedjes van hun nieuwste album Open nu te horen (en te zien) zijn in Museum de Fundatie, als onderdeel van de gelijknamige expositie. Verschillende kunstenaars lieten zich erdoor inspireren.

Door: Evert-Jan Pol

David Bade (1970), Het is wat het het is, 2015 (detail). Foto: Evert-Jan Pol.
David Bade (1970), Het is wat het het is, 2015 (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

 

De één noemt het een “topidee”, een ander zweert het Zwolse museum voorlopig niet meer te bezoeken. De tentoonstelling is voer voor discussie, maar dat is uiteraard helemaal niet erg; kunst mag de gemoederen bezighouden. Maar oordeel niet voordat je hebt gekeken.

Het idee voor het opvallende project komt van de Volendamse zangers zelf, die de acht deelnemende kunstenaars vroegen een liedje te ‘verkunsten’. Het resultaat is een verrassende en gevarieerde tentoonstelling. Met schilderijen, beelden en installaties.

Van alle werken springt dat van David Bade het meest in het oog, al was het alleen maar vanwege de gigantische omvang. Hij maakte een soort ontplofte woonkamer. De installatie lijkt niet af, en dat klopt ook. Studenten van de CIBAP (Zwolse creatieve MBO-opleiding) zullen er de laatste hand aan leggen. De creatie is daardoor voortdurend in beweging.

Lidy Jacobs (1959), Rabbit Laydown, 2015 (detail), collectie kunstenaar. Foto: Evert-Jan Pol.
Lidy Jacobs (1959), Rabbit Laydown, 2015 (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

 

Open (de expositie) biedt kunst die tot nadenken stemt. Doordat de werken bij een specifiek lied horen, zijn ze niet hapklaar. De meeste werken hebben op het eerste gezicht geen directe link met het nummer waarop ze zijn gebaseerd. Want wat hebben blote mensachtige konijnen (van Lidy Jacobs) te maken met het liedje Open je ogen?

Bij het enigszins impressionistische schilderij To all that lies ahead van Niels Smits van Burgst ligt het verband meer voor de hand. Het hoort bij het nummer Hef het glas en toont twee mannen bij een tafel vol bierflessen.

Ans Markus (1947), Zonder titel, 2015. Foto: Evert-Jan Pol.
Ans Markus (1947), Zonder titel, 2015. Foto: Evert-Jan Pol.

De werken nodigen uit om de bijbehorende liedjes te beluisteren. En dat kan! Ga op de zwarte stip staan en het nummer komt luid en duidelijk tot je. Het kunstwerk krijgt zo een extra dimensie. En dat geldt ook voor het liedje. De kunst versterkt de muziek en andersom. Open is een geslaagde poging om muziek en beeldende kunst samen te brengen.

Nick & Simon – Open, t/m 3 januari 2016 in Museum de Fundatie, Zwolle

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share