Geen categorie

Velázquez even in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Nieuws

Galerij Prins Willem V in Den Haag toont sinds gisteren een topstuk van de Spaanse schilder Velázquez. Het Portret van Don Diego de Acedo komt uit de collectie van het Prado in Madrid en is een kleine twee maanden in Nederland.

De Velázquez op zaal. Foto:  Ivo Hoekstra.
De Velázquez op zaal. Foto: Ivo Hoekstra.

 

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660) was de beroemdste Spaanse schilder van de zeventiende eeuw. Als hofschilder van de Spaanse koning Filips IV maakte hij vooral veel portretten. Bijzonder is de reeks portretten van dwergen en hofnarren, waarvan dit portret van Diego de Acedo een voorbeeld is.

Aan koninklijke hoven werkten vroeger veel mensen met dwerggroei als narren. Vooral aan het Spaanse hof waren zij populair. In hun functie als nar stonden ze buiten de strenge gedragscodes van het hof en konden zij hun omgeving met grappen vermaken. Diego de Acedo was een uitzondering. Hij had een administratieve functie bij de ‘Estampa’, het kantoor dat koninklijke documenten van een officiële stempel voorzag. De boeken en het inktstel op het schilderij verwijzen waarschijnlijk naar zijn werkzaamheden.

Op het schilderij zit Diego de Acedo buiten op een rots. Hij draagt formele zwarte kleding – met ingeweven ruitpatroon – en een hoed schuin op het hoofd. Rond de figuur zijn sporen zichtbaar van aanpassingen aan de contouren. Uit een röntgenfoto blijkt bovendien dat de hoed van Acedo een latere toevoeging was.

Diego Velázquez, Portret van Don Diego de Acedo, 1638/40, doek, 107 x 82 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid.
Diego Velázquez, Portret van Don Diego de Acedo, 1638/40, doek, 107 x 82 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid.

Velázquez schilderde Portret van Don Diego de Acedo eind jaren dertig van de zeventiende eeuw voor de Torre de la Parada, een zestiende-eeuws jachtslot van de koning. Het is één van elf schilderijen die de kunstenaar maakte voor het kasteel. Hij creëerde ook nog drie even grote portretten van hofnarren. Vermoedelijk fungeerden ze als bovendeurstukken.

Elk najaar licht Galerij Prins Willem V een internationaal topstuk uit. Het museum toont jaarlijks gedurende enkele weken één meesterwerk van een schilder die gewoonlijk niet in Nederland is te zien. In de collecties van Nederlandse musea komen geen werken van Velázquez voor. Portret van Don Diego de Acedo is te zien tot en met 29 november.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share