Geen categorie

Filmische beelden van Todd Hido

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Expositie

De Amerikaanse fotograaf Todd Hido (1968) gebruikt zijn jeugdherinneringen in Ohio als inspiratie voor zijn werk. Hij is voortdurend op zoek naar voorstellingen die aansluiten bij het gevoel van en de beelden uit zijn vroegere jaren. Kunstgalerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam toont een selectie uit zijn werk.

Todd Hido courtesy of Galerie Alex Daniëls and Todd Hido.
Todd Hido courtesy of Galerie Alex Daniëls and Todd Hido.

 

De bijna autobiografische fotoserie is zeer persoonlijk vanwege de link met Hido’s jeugd, maar laat ook voldoende ruimte te laten voor een eigen interpretatie. Terugkerend zijn de voor Hido typerende nachtelijke thema’s, aangevuld met onder meer foto’s van zijn muze Khrystyna, een zwijgende partner in zijn verhalen.

Psychologische spanning, emotioneel drama en fascinatie voor een filmische stijl spelen een grote rol in Hido’s werk. Zijn werkwijze – het compileren van verschillende beelden en fotografietechnieken – is gebaseerd op zijn overtuiging dat dit het documentaireachtige verhaal verrijkt. Het resultaat is een verzameling van mystieke en filmische scènes.

Todd Hido courtesy of Galerie Alex Daniëls and Todd Hido.
Todd Hido courtesy of Galerie Alex Daniëls and Todd Hido.

 

Veel landschapsfoto’s maakt hij vaak op bewolkte, regenachtige dagen vanuit de auto, waarbij de voorruit als extra lens dient. Hiermee verwijst Hido naar de stille en mysterieuze kant van de voorsteden van Amerika. Ook zijn ze een metafoor voor herinneringen. Foto’s die zowel scherp als onscherp zijn, zijn net als herinneringen, aldus Hido; sommige fragmenten zijn haarfijn te herroepen, andere zijn langzamerhand vervaagd.

Todd Hido – Selections From A Survey: Khrystyna’s world, t/m 7 november in kunstgalerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share