Geen categorie

Keuls museum herhaalt revolutionaire expositie

0 0
Read Time:53 Second

Vincent van Gogh (1853–1890), Zelfportret, 1887, Joseph Winterbotham Collection, The Art Institute of Chicago.

Een eeuw geleden was Keulen gaststad voor een van de belangrijkste exposities van Europese moderne kunst. Op de Kölner Sonderbundausstellung werden 650 kunstwerken getoond. Daarvan waren er 130 van Vincent van Gogh. Het Wallraf-Richartz-Museum in dezelfde stad doet deze tentoonstelling nog eens dunnetjes over.

De expositie in het conservatieve Duitse keizerrijk bracht een revolutie teweeg. Het publiek maakte kennis met stromingen als postimpressionisme en expressionisme en kunstenaarsbewegingen Die Brücke en Der Blaue Reiter. Behalve Van Gogh waren kunstenaars als Cézanne, Gauguin, Munch en Picasso vertegenwoordigd. De tentoonstelling bleek een wegbereider voor moderne kunst in Duitsland.

De huidige expositie in het Wallraf-Richartz-Museum is geen exacte kopie, maar is meer een terugblik. Van de 650 werken uit de originele tentoonstelling zijn er nu ‘slechts’ 120 te zien. En ditmaal hangen er – uiteraard – geen 130 Van Goghs.

1912 – Mission Moderne, t/m 30 december in het Wallraf-Richartz-Museum, Keulen, Duitsland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share