Geen categorie

Zaans Museum toont Monet

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Nieuws

Het Zaans Museum in Zaandam toont vanaf 8 oktober een recente nieuwe aanwinst: het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van Claude Monet (1840-1926). Het kocht het werk van de wereldberoemde Franse schilder in juni, voor ruim 1,1 miljoen euro. Het is daarmee de duurste aankoop uit de geschiedenis van het museum.

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871, collectie Zaans Museum, met lijst.
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871, collectie Zaans Museum, met lijst.

 

Monet maakte het doek tijdens zijn verblijf in Zaandam in 1871. Het museum koos de datum van 8 oktober omdat het dan precies 144 jaar geleden is dat de kunstenaar na vier productieve maanden de Zaanstreek weer verliet.

Met de molens, typische houten huizen, rivier de Zaan en het uitgestrekte landschap was de Zaanstreek al in de negentiende eeuw een toeristische bestemming voor binnen- en buitenlandse bezoekers. Ook Claude Monet was onder de indruk, zoals blijkt uit een brief die hij schreef aan vriend en collega Camille Pissarro: “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.” Tijdens zijn verblijf maakte hij er maar liefst 25 schilderijen en 9 schetsen.

Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (detail), collectie Zaans Museum.
Claude Monet, De Voorzaan en de Westerhem, 1871 (detail), collectie Zaans Museum.

De Voorzaan en de Westerhem van Monet is het middelpunt van een nieuwe presentatie in het Zaans Museum over het Zaanse landschap als inspiratiebron voor kunstenaars. In een interactieve presentatie toont het museum op ware grootte alle schilderijen en schetsen die Monet in 1871 in Zaandam maakte.

Door de industrialisatie veranderde het Zaanse landschap na 1871 ingrijpend. Het Zaans Museum laat zien hoe schilders na Monet fabrieken en spoor- en snelwegen soms bewust weglieten in hun werken. Ze hielden vast aan het romantische beeld van de streek of gaven, bewust of onbewust, in navolging van Monet een impressionistische interpretatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share