Geen categorie

Dordrechts Museum toont Rembrandt uit serie recent ontdekt werk

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Het Dordrechts Museum toont vanaf 20 maart het schilderij De Brillenverkoper van Rembrandt van Rijn. Het maakt deel uit van een serie over de vijf zintuigen die de toen achttienjarige kunstenaar omstreeks 1624 maakte. Het vorige week opgedoken werk De flauwgevallen patiënt hoort ook bij die reeks.

De Brillenverkoper komt uit de collectie van Museum De Lakenhal in Leiden. Rembrandt schilderde het werk toen hij nog in die stad woonde. Het museum kocht het in 2012. Voor die tijd had het nog geen Rembrandt in bezit. Het museum leent het nu uit omdat het dit jaar gaat sluiten vanwege een langdurige renovatie en uitbreiding.

Het paneel gaat over het zintuig zicht. Door de ontdekking van De Flauwgevallen patiënt, met reuk als thema, is nu van vier van de vijf zintuigschilderijen de verblijfplaats duidelijk. De andere twee zijn Drie Musici (gehoor) en De Operatie (gevoel). Het vijfde stuk, dat gewijd is aan de smaak, is nog altijd zoek. De werken zijn Rembrandts vroegst bekende schilderijen.

Het Leidse deel, De Brillenverkoper, is vanaf komende zondag te zien in de tentoonstelling Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer Leiden Dordrecht. Hierin komen kunstvoorwerpen en historische objecten samen uit de collecties van de gemeente Deventer, Museum De Lakenhal en het Dordrechts Museum. De expositie vertelt de verhalen van deze steden, en maakt daarmee het belang van stedelijke collecties zichtbaar.

Rembrandt, De Brillenverkoper (ca. 1624), olieverf op paneel, collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Rembrandt, De Brillenverkoper (ca. 1624), olieverf op paneel, collectie Museum De Lakenhal, Leiden.

De flauwgevallen patiënt is nog tot en met zondag te bewonderen op de Tefaf. Daarna verhuist het naar New York. De Amerikaanse miljardair Thomas S. Kaplan kocht het voor zijn The Leiden Collection, een verzameling werken van zeventiende-eeuwse Leidse meesters. De Lakenhal toonde in 2014 alle schilderijen van Gerrit Dou uit die collectie.

Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer Leiden Dordrecht, 20 maart t/m 11 september in het Dordrechts Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share