Geen categorie

Van Gogh Museum ‘naar de hoeren’

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Het Van Gogh Museum heeft gisteren tijdelijke dependance geopend op de Amsterdamse Wallen. De ramen van Lichte zeden x Red Light District bieden uitzicht op stijlkamers geïnspireerd door de tentoonstelling Lichte zeden die nu in het Van Gogh Museum te zien is.

 

Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum kijkt naar binnen. Foto: Jan-Kees Steenman.
Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum kijkt naar binnen. Foto: Jan-Kees Steenman.

 

De ruimtes waren tot voor kort nog peeskamers, maar zijn nu heel even expositiezalen, ingericht door vormgeversduo Clement & Sanôu, in samenwerking met Vera Selhorst. Volgens het persbericht van het museum creëerden ze met spiegelvloeren, decorstukken en uitvergrotingen van schilderijen een wereld waarin heden en verleden van de betaalde liefde samenkomen.

Zo staat er een pompeus bed (gebaseerd op een negentiende-eeuws pronkbed van een courtisane in de daadwerkelijke tentoonstelling) tegenover een hedendaags bed dat door een prostituee is gebruikt. Aan de muren hangen uitvergrotingen van schilderijen uit de tentoonstelling (Het meisje van Gallien, van František Kupka en Vrouw op de Champs-Elysées bij nacht, van Louis Anquetin).

 

Lichte zeden x Red Light District. Foto: Jan Kees Steenman.
Lichte zeden x Red Light District. Foto: Jan Kees Steenman.

 

Op de eerste etage van het pand presenteert het Van Gogh Museum dit voorjaar The Art Lovers: een platform voor debat en performance over prostitutie in de kunst. Met een presentatie van MAISON the FAUX, een opkomend, creatief modelabel dat zich voordoet als een groot modehuis, met geslachtsloze mode. Bastiaan Buijs (Studio Cremaster) toont er zijn nieuwste kunstcollectie, bestaande uit sekspeeltjes. En Dennis Vanderbroeck gaat zich als autonoom kunstenaar verkopen achter de ramen op de begane grond.

Lichte zeden x Red Light District, Sint Annenstraat 21/ Sint Annendwarsstraat 11, Amsterdam

Lichte zeden. Prostitutie in de Franse kunst 1850-1910, t/m 19 juni in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Zie ook: Lichte zeden en de actrice

Video:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share