Geen categorie

Centraal Museum laat kleurenblinden kunst ervaren met speciale bril

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Wie alle kleuren gewoon goed ziet, realiseert zich niet zo snel dat mensen met een vorm van kleurenblindheid kunst heel anders ervaren. Rood op een schilderij is in hun ogen bijvoorbeeld groen, en andersom. Het Centraal Museum in Utrecht leent vanaf vandaag brillen uit waarmee kleurenblinde bezoekers de kleuren zien zoals ze bedoeld zijn.

Foto: Robert Oosterbroek.

De brillen zorgen ervoor dat mensen met bepaalde types kleurenblindheid (protan en deutan) de kleuren in de kunstwerken versterkt, helder en met een rijker contrast zien. Een op de twaalf mannen en een op de 200 vrouwen heeft last van een vorm van kleurenblindheid. Met deze brillen stelt het Centraal Museum mensen met kleurenblindheid in staat de kleuren in de kunstwerken te zien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld.

“Centraal Museum Utrecht wil zijn kunst toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen”, legt artistiek directeur Bart Rutten uit. “Ik ben blij dat we nu ook mensen met kleurenblindheid of daltonisme een ervaring kunnen bieden die ze lang zal bijblijven. De tentoonstelling Stuff Matters van Jessica Stockholder die tot 1 september te zien is, is een kleurenfeest en daarom bij uitstek geschikt om met zo’n bril op te bekijken.’’

De brillen van EnChroma zijn vanaf vandaag per e-mail te reserveren bij het informatiecentrum van het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share