Geen categorie

Lakenhal nog 2 dagen open

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal in Leiden is alleen dit weekend nog open. Daarna sluit het ruim twee jaar de deuren voor een restauratie en uitbreiding. Morgen is het museum gratis toegankelijk van 7 tot 17 uur.

 

Impressie voorgevel, met rechts de Papevleugel en links het nieuwe museumcafé.
Impressie voorgevel, met rechts de Papevleugel en links het nieuwe museumcafé.

 

Na de ontruiming van het museum start de aannemer in januari met de werkzaamheden. De restauratie concentreert zich op de zogenaamde Achterplaets en de zeventiende-eeuwse Laecken-Halle. Architecten herstellen “de nobele eenvoud van dit majestueuze werkpaleis” in ere, aldus het museum op zijn website.

Omdat de historisch Achterplaets, het centrale binnenhof, opnieuw in gebruik wordt genomen, ontstaat een open ruimte. Van hieruit kan de bezoeker in de toekomst alle afzonderlijke delen van het museum betreden: de nieuwe tentoonstellingsvleugel en het lakenhal-gebouw met de Papevleugel, waarin de vaste collectie huist.

Aan de achterzijde van De Lakenhal verrijst de nieuwbouw. Deze bestaat uit twee tentoonstellingszalen, die uitkijken op de stad. Het ontwerp van deze nieuwe vleugel is een hedendaagse interpretatie van de baksteenarchitectuur van het bestaande museumcomplex. Vorm en schaal zijn geïnspireerd op de historische bebouwing in de omgeving.

 

Impressie nieuwbouw achtergevel, door Happel Cornelisse Verhoeven.
Impressie nieuwbouw achtergevel, door Happel Cornelisse Verhoeven.

 

De Lakenhal zou in eerste instantie vorig jaar sluiten en in 2017 weer openen. Problemen met onder meer de aanbesteding zorgden voor vertraging. Begin dit jaar stopte de gemeente die aanbesteding omdat ze te duur uitviel. Het beschikbare budget was 20 miljoen euro, maar geen enkele aannemen wilde het voor dat bedrag doen, meldt Leiden.TV. Afgelopen dinsdag zegde de gemeenteraad 3,2 miljoen extra toe, zodat de klus toch eindelijk geklaard kan worden.

Museum De Lakenhal opent naar verwachting in het voorjaar van 2019 zijn deuren weer. Optijd voor het landelijke Rembrandtjaar, waarin het museum de tentoonstelling Jonge Rembrandt wil presenteren, in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford. In de tussentijd zijn de topstukken uit de collectie te zien in andere musea, zoals het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar en binnenkort ook in het Mauritshuis en het Frans Hals Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share