Geen categorie

De Kelly Bag en andere koninklijke tassen

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Expositie

Haar oorspronkelijke naam was Sac à dépêches, maar de wereld kent deze tas nu als de Kelly Bag. Het Franse modehuis Hermes hernoemde zijn creatie naar Grace Kelly, de vrouw die de accessoire beroemd maakte. De tas maakt deel uit van de tentoonstelling Royal Bags in Tassenmuseum Hendrikje.

Hoewel de leren handtas sinds de jaren dertig in productie was, kreeg ze pas twee decennia later wereldfaam. De zwangere Kelly, toen prinses Grace van Monaco, liet zich fotograferen met de tas voor haar buik. De Kelly Bag is tot op de dag van vandaag een statussymbool en komt in de expositie aan bod binnen het thema Koninklijke mode.

 

Gouden handtas van koningin Maxima, Koninklijke Verzamelingen Paleis Noordeinde, Den Haag.
Tas van koningin Maxima, Koninklijke Verzamelingen Paleis Noordeinde, Den Haag.

 

Behalve een (koninklijk) mode-icoon is een tas of koffer natuurlijk ook een nuttig object met een duidelijke functie, zoals het thema Reizen aantoont. Keizerin Sisi van Oostenrijk speelt in dit hoofdstuk een belangrijke rol. Ze ontvluchtte de strenge Weense hofcultuur door op reis te gaan naar landen als Hongarije of een eiland als Korfu. Ze bezat vele koffers en reisnecessaires. In de tentoonstelling is het reisbestek en reisnecessaires met was benodigdheden van Keizerin Sisi te zien.

Voor de Britse koningin Elizabeth is een handtas ook een communicatiemiddel. Zet zij haar op tafel, dan is het tijd om te vertrekken. Staat de tas op de vloer, dan is dat voor haar hofdame een teken dat ze is uitgepraat met haar gesprekspartner.

Prinses Grace met de Kelly Bag © GettyImages.
Prinses Grace met de Kelly Bag © GettyImages.

Uiteraard besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan tassen van het Nederlandse koningshuis. Zo passeert een gouden handtas van voormalig koningin Juliana de revue. Zij droeg de tas op Prinsjesdag in 1969. Ook koningin Máxima droeg deze bij verschillende gelegenheden, zoals bij de verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf en tijdens een bezoek aan Nieuw Zeeland. Verder toont het Tassenmuseum een schooltas en een tas met schildersuitrusting van koningin Wilhelmina en een zijden handtas geborduurd door koningin Emma.

Royal Bags, t/m 26 februari 2017 in Tassenmuseum Hendrikje, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share