Geen categorie

Westfries Museum start crowfunding voor restauratie gestolen schilderijen

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Nieuws

Het Westfries Museum wil de vijf teruggekeerde gestolen schilderijen laten restaureren, maar daarvoor is geld nodig, dat het niet heeft. Daarom is het online een crowdfundingscampage gestart. Het hoopt daarmee 72.000 euro op te halen. De doeken keerden op 7 oktober terug in Hoorn.

De vijf doeken overleefden de roof en de nasleep ervan niet zonder kleerscheuren. Elk werk raakte beschadigd, maar het ene wel meer dan het andere. Keukenstuk van Floris van Schooten is er volgens het museum bijvoorbeeld “erg slecht aan toe”. Het is opgerold teruggevonden in Oekraïne. “Helaas op de verkeerde manier, want bij het uitrollen liet een stuk van het schilderij los.” Ook heeft het scheuren, barsten en golven.

De staat van Hendrik Bogaerts Boerenbruiloft is “verdrietig”, aldus het museum op de crowdfundingssite. Het is door vocht aangetast en daardoor helemaal wit uitgeslagen. Ook dit doek is verkeerd opgerold, waardoor er grote barsten in de verf zijn ontstaan en de verf op sommige plekken van het achterdoek is losgekomen.

 

Hendrik Bogaerts Boerenbruiloft voor en na de roof. foto's: Westfries Museum.
Hendrik Bogaerts Boerenbruiloft voor en na de roof. Foto’s: Westfries Museum.

 

Andere stukken zijn er minder slecht aan toen, zoals Terugkeer van Jefta, van Jacob Waben. Het heeft wat verfverlies aan de randen en her en der krassen. Ook is de vernis vergeeld. Het andere gestolen stuk van Waben, Vrouw Wereld, is vooral aan de randen beschadigd.

Op de crowdfundingssite schrijft het museum het ironisch te vinden dat dit doek een van de gestolen schilderijen is. Het schilderij waarschuwt de kijker namelijk voor de kwalijke eigenschappen van wereldse genoegen. Hebzucht is een van die eigenschappen.

Elke donatie van 25 euro of meer is goed voor een tegenprestatie. Als donatietip noemt de site 75 euro of meer. Iedereen die dit bedrag toezegt, krijgt een authentiek stukje van het originele achterdoek van een van de schilderijen dat bij de restauratie wordt vervangen. Momenteel is er 29.190 euro gedoneerd. De campagne duurt nog tot en met 13 november.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share