Geen categorie

Nederland herdenkt Rembrandt in themajaar

0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second
Rembrandt, Zelfportret, 1669, Mauritshuis.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn overleed in 1669, exact 350 jaar geleden. Om daarbij stil te staan is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Verschillende musea besteden dit jaar ruim aandacht aan de beroemde Nederlandse kunstenaar.

Het Rijksmuseum komt met de tentoonstelling Alle Rembrandts. Daarin toont het, voor het eerst, alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie. Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen (samen met het Louvre), Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld. De schilderijen zijn vaak te zien, maar dat geldt niet voor de tekeningen en prenten; die zijn daar te kwetsbaar voor. De expositie is daarom vrij uniek.

Het Mauritshuis in Den Haag laat ook al zijn Rembrandts in één tentoonstelling zien, eveneens voor het eerst. Het museum heeft een van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Per schilderij vertelt het museum hoe het in de verzameling terecht is terecht gekomen. De expositie bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Rembrandt van Rijn, Landschap met stenen brug, ca. 1638, Rijksmuseum.
Rembrandt van Rijn, Jupiter en Antiope, 1659. Rijksmuseum .

Het Rembrandthuis, dat altijd al in het teken van diens voormalige bewoner, duikt in de sociale kring rondom de kunstenaar. In Rembrandt’s Social Network leert de bezoeker Rembrandt beter kennen via zijn vrienden: van jeugdvriend Jan Lievens en kunstkenner Jan Six tot de familie van zijn vrouw Saskia Uylenburgh.

Rembrandt investeerde niet veel in een goede relatie met de elite; hij omringde zich liever met mensen die verstand hadden van kunst. De vele kunstwerken die hij van familieleden en vrienden maakte, zijn een unicum in de zeventiende eeuw door de intieme en informele sfeer.

Rembrandt, De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp, 1632, Mauritshuis.

Rembrandts geboortestad Leiden doet uiteraard ook mee aan het herdenkingsjaar. In november – enkele maanden na zijn heropening – presenteert Museum De Lakenhal de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Volgens het museum is dit de eerste overzichtstentoonstelling die exclusief gewijd is aan het vroegste werk van Rembrandt. Werken die de meester op Leidse bodem maakte, keren tijdelijk terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen.

Rembrandt van Rijn, Brillenverkoper, ca. 1624, Museum De Lakenhal.

In het Fries Museum is op dit moment al de expositie Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw te zien. Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit (Rembrandts eerste echtgenote Saskia kwam uit Leeuwarden) vormt de rode draad daarin. Aan de hand van het koppel ontdekken bezoekers hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw.

Ook op televisie is er dit jaar de nodige aandacht voor Rembrandt. De NTR start eind deze maand met het nieuwe televisieprogramma Project Rembrandt. In acht afleveringen krijgen tien talenten de kans zich het oude ambacht van kunstschilder meester te maken. wordt een van hen de ‘nieuwe Rembrandt’?

Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw, t/m 17 maart in het Fries Museum, Leeuwarden

Project Rembrandt, vanaf 27 januari bij de NTR op NPO1

Rembrandt en het Mauritshuis, 31 januari t/m 15 september in het Mauritshuis, Den Haag

Rembrandt’s Social Network. Familie, vrienden en relaties. 1 februari in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Alle Rembrandts, 15 februari t/m 10 juni in het Rijksmuseum, Amsterdam

Jonge Rembrandt 1624-1634, 3 november 2019 t/m 9 februari 2020 in Museum De Lakenhal, Leiden

Klik hier voor meer activiteiten in het Rembrandtjaar

(EJP)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share