Geen categorie

Rijksmuseum toont collectie in Turkije

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Johannes Vermeer, De liefdesbrief, ca. 1669-1670, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Voor het eerst presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling in Turkije over de Nederlandse Gouden Eeuw. Van 21 februari tot en met 10 juni toont het in het Sakip Sabanci Museum in Istanboel ruim honderd meesterwerken uit de eigen collectie.

De expositie toont de rijkdom en veelzijdigheid van de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst en geschiedenis. Een selectie van 111 schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheidsobjecten (tapijten, aardewerk, zilver en glas) vertellen het verhaal van de macht en pracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Gouden Eeuw.

Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn De liefdesbrief van Johannes Vermeer uit 1669-1670 en vijf schilderijen van Rembrandt van Rijn: Het portret van Haesje van Cleyburgh (1634), De pauwen (ca. 1639), Het portret van Dr. Ephraïm Bueno (1645-47), De muziekles (1626) en Jozef legt zijn dromen uit (1633). Verder is er werk te zien van onder anderen Jacob van Ruisdael, Aelbert Cuyp, Adriaen Coorte, Jan Steen en Frans Hals.

Tijdens de verbouwing toont het Rijksmuseum  zijn collectie aan een zo groot mogelijk publiek in binnen- en buitenland. Het was op bezoek in onder meer Australië, Japan, de Verenigde Staten en Qatar. De tentoonstelling in Istanboel is voorlopig de laatste reizende tentoonstelling voordat het hoofdgebouw van het museum in 2013 heropent. Ze maakt deel uit van de festiviteiten rond 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share