Geen categorie

Kunstenaar wint tentoonstelling door bokswedstrijd

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Beeldend kunstenaar Anne Wenzel heeft de bokswedstrijd tegen museumdirecteur Deirdre Carasso gewonnen. Ze stonden afgelopen zaterdagavond tegenover elkaar in de ring in een uitverkocht Stedelijk Museum Schiedam. De krachtmeting vormde het slot van een serie amateurbokswedstrijden. Behalve eeuwige roem krijgt Wenzel als beloning ook een tentoonstelling in het museum.

In actie: Kunstenaar Anne Wenzel (links) en Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn.

De bokswedstrijd was onderdeel van het Boksvereniging De Haan Memorial weekend op 14 en 15 september, met boksen, kunst en verhalen. In het museum waren lezingen en bokswedstrijden, zoals een boksclinic voor kinderen, door Europees kampioen Nouchka Fontijn. Boksschool De Haan, sinds 1957 gevestigd in het voormalige badhuis, is een begrip in de Schiedamse stadsgeschiedenis.

Dankzij haar overwinning mag Wenzel (1972) nu artistiek de ring in. Ze krijgt carte blanche op één verdieping in Stedelijk Museum Schiedam. De kunstenaar mag aangeven wanneer ze daar klaar voor is.

Anne Wenzel (rechts) hoort dat ze heeft gewonnen. Foto: Aad Hoogendoorn.

“Ik ben blij dat de kunst heeft gewonnen”, zei Carasso na afloop. Wenzel vond dat er geen verliezers waren en overhandigde alle deelnemers en haar trainers een medaille, een kunstwerk dat ze speciaal voor de gelegenheid had gemaakt. Wenzels werk is momenteel te zien in de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie.

De bokswedstrijd tussen de kunstenaar en de museumdirecteur is niet zo vreemd als hij lijkt. Er is een lange relatie tussen kunst en boksen. De Amerikaanse kunstenaars Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat namen het bijvoorbeeld tegen elkaar op. En in Europa gingen museumdirecteur Jan Hoet, en ook als Armando en Joseph Beuys al eens de ring in.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share