Geen categorie

Kunstverzameling van wisselende kwaliteit

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
Santi di Tito, Heilige Familie en Johannes de Doper en Heilige Anna.

Recensie

Met een selectie uit de kunstcollectie van een Igor Vozyakov haakt Museum Fehite in op het Rembrandtjaar. Opmerkelijk genoeg is er echter geen enkele Rembrandt te zien. Wel geeft de tentoonstelling een beknopt overzicht van drie eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Officieel heet het themajaar Rembrandt & De Gouden Eeuw en daar heeft de presentatie wel deels raakvlakken mee. Schilderijen uit de periode tussen 1550 en 1800 komen voorbij. De Gouden Eeuw (grofweg de zeventiende eeuw) valt daarbinnen. Toch lijkt het Rembrandtjaar er een beetje met de haren bijgesleept. Het is daarom beter om de expositie te zien als een interessant kijkje in een particuliere verzameling.

De in Rusland geboren Vozyakov heeft als verzamelaar speciale belangstelling voor het marine-genre en militair-historische schilderkunst. In de tentoonstelling ontbreken de nodige zee- en veldslagen daarom niet. Een van de opvallendste voorstellingen uit die categorieën is een zogeheten singerie van Jan van Kessel de Oude. Dat schilderij toont een groep militairen met drie gevangen. De soldaten zijn apen en hun drie arrestanten lijken sterk op katten.

Vozyakovs passie voor iconen klinkt door in de aanwezigheid van de Bijbelse schilderkunst in zijn collectie oude meesters. Werkelijk schitterend is Santi di Tito’s afbeelding van Heilige Familie en Johannes de Doper en Heilige Anna. Door het gebruik van veel springt het paneel al van ver in het oog.

Jan van Kessel de Oude, Een ‘singerie’ met katten gearresteerd en ondervraagd door apen.
Hollandse School, Schipbreuk op ruige zee bij rotskust.

Vozyakovs collectie, waaronder zich ook onder andere landschappen en (bloem)stillevens bevinden, toont de invloed van Italiaanse schilderkunst uit de Renaissance op Vlaamse en Noord-Nederlandse schilderkunst. Meesters als Sebastiano del Piombo en Santi di Tito beïnvloedden schilders uit het noorden. In Vlaamse steden als Antwerpen en Brugge was sprake van een levendige uitwisseling van artistieke ideeën tussen schilders als Jan Breughel de Oude, Daniël Seghers en Abraham de Lust. Deze Vlaamse schilders van met name religieuze onderwerpen en bloemstillevens legden een basis waarop latere generaties bloemenschilders, zoals de Noord-Nederlanders Willem van Aelst en Jan van Os, voortborduurden.

Hoewel de afwisselende presentatie boeiend is, is de kwaliteit van de werken nogal wisselend. Enkele schilderijen hebben dringend behoefte aan een restauratie- en/of schoonmaakbeurt. Bij een tentoonstelling waarvoor een toeslag geldt bovenop de reguliere toegangsprijs mag je meer verwachten.

Collectie Vozyakov – Oude meesters, t/m 13 oktober in Museum Flehite, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share