Geen categorie

Rijksmuseum krijgt topstuk Meindert Hobbema

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft een topstuk van de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilder Meindert Hobbema gekregen. Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen, uit circa 1665 is de grootste schenking die het Amsterdamse museum in de afgelopen vijftig jaar heeft ontvangen.

Meindert Hobbema (1638-1709), Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen, ca. 1665, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum, Amsterdam.

Het landschap behoort tot de beste werken van Hobbema, een van de beroemdste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. De schenking komt uit de collectie van de in Engeland woonachtige Willem baron Van Dedem, oud-bestuurslid van Museum Boijmans Van Beuningen en voorzitter van TEFAF Maastricht.

Het werk toont een bosrijk landschap, waarin een vrolijk gezelschap met paard en wagen langs enkele boerderijen trekt. Figuren aan de kant van de zandweg beantwoorden hun uitbundige gezwaai. Meindert Hobbema schilderde het werk op het hoogtepunt van zijn carrière. Hoewel Hobbema’s landschappen erg lijken op die van zijn leermeester Jacob van Ruisdael, zijn ze lichter en vrolijker. Boomtoppen strekken zich hoog uit in de lucht en bladeren glanzen in de zon. Opvallend is dat Hobbema zijn bomen van achteren belichtte, wat de voorstelling extra diepte geeft.

Het doek vervult volgens het Rijksmuseum  een sleutelrol in de collectie van het museum. “Een directeursdroom wordt werkelijkheid”, aldus directeur Wim Pijbes. Een topstuk van Hobbema ontbrak tot nu toe namelijk in het Rijksmuseum. Het schilderij is vanaf vandaag te zien op de Eregalerij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share