Geen categorie

Jas aan en naar binnen

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Recensie

De tentoonstelling begint en eindigt met een zinkend schip, maar dat is geenszins symbolisch voor het IJsbeelden Festival in Zwolle. Veertig kunstenaars maakten met ijs en sneeuw de meest fantastische creaties, die het aanschouwen meer dan waard zijn. Dus trek een warme jas aan en ga snel naar binnen.

Door: Evert-Jan Pol

IJsbeelden Festival 2014. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Het IJsbeelden Festival vindt dit jaar plaats in de NS-loods van Zwolle, pal achter het station. Een passende locatie, want het thema van deze editie is vervoer. De goed ingepakte bezoeker ziet bij een temperatuur van min 8 uiteenlopende transportmiddelen.

Net zoals vorige malen hebben de kunstenaars verschillende levendige scènes uitgebeeld, waarbij ze oog voor detail hadden. In het fragment over de ondergang van de Titanic zien we in een hoekje bijvoorbeeld een overlevende in het water die zijn hand opsteekt als teken dat hij mee wil in de reddingsboot.

De expositie is een tocht door de geschiedenis van vervoer. Een van de mooiste scènes neemt ons mee naar het Wilde Westen, waar een hoofdrol is weggelegd voor de trein, die uiteraard niet mag ontbreken. Het ijzeren paard krijgt er te maken met allerlei hindernissen. De locomotief wordt belaagd door Indianen en moet ook nog uitkijken voor bizons.

IJsbeelden Festival 2014. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De reis voert ook naar de vroege middeleeuwen, een periode waarin Vikingschepen niet zelden aan de horizon opduiken. En nog verder terug in de tijd zien we krijgsheer Hannibal die gezeten op een olifant de Alpen oversteekt. Andere roemruchte figuren uit de wereldgeschiedenis met een beeltenis in ijs zijn gangsters Bonnie en Clyde, naast hun Ford V8 en astronaut Neil Armstrong bij een maanvoertuig.

Tussen de verschillende historische scènes vallen drie beelden(groepen) extra op. In de buurt van het schip van Michiel de Ruyter ligt de slee van Kristof uit de animatiefilm Frozen. Kristof zelf staat er naast, in gezelschap van Elsa, Anna en olijke sneeuwpop Olaf, andere belangrijke personages uit de film. Verderop herkennen filmliefhebbers ook nog de hoofdauto uit Cars en figuren uit Star Wars.

IJsbeelden Festival 2014. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Hun aanwezigheid is begrijpelijk, want Disney (inmiddels ook eigenaar van Star Wars) is sponsor van het IJsbeelden Festival. Maar hoewel de beelden erg leuk zijn voor kinderen – en ook zeker voor volwassenen – zijn ze binnen het thema niet helemaal op hun plek.

Dit kleine puntje van kritiek doet weinig af aan de expositie. De sculpturen zijn prachtig en indrukwekkend tegelijk. Het wekt enige verbazing dat ijs zich leent voor dergelijke enorm gedetailleerde creaties. De kunstenaars die in de vrieskou deze sprookjesachtige ijswereld op het toneel toverden, verdienen respect.

IJsbeelden Festival, t/m 25 januari 2015 in de NS-loods in Zwolle. Met de code KORT1 is het mogelijk om online kaarten te bestellen met 20% korting.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share