Geen categorie

Museum Flehite eert Amersfoortse meester Mathias Withoos

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Museum Flehite in Amersfoort presenteert vanaf 12 december de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. Die bestaat uit negentig werken; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

 

Mathias Withoos, Gezicht op Amersfoort, 1671, Museum Flehite.

Mathias Withoos (1627-1703) is de bekendste Amersfoortse schilder uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Hij volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen en vertrok vervolgens rond zijn twintigste jaar voor verdere studie en inspiratie naar Rome. Na enkele jaren keerde hij terug naar Amersfoort en begon daar een succesvolle loopbaan als kunstenaar. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoorden vanitasschilderijen, bosstillevens (sottobosco’s), lusthoven en italianiserende landschappen. Ook kreeg hij bekendheid met zijn weidse stadsgezichten.

Zijn schilderij Gezicht op Amersfoort is met 2 bij 4 meter het grootste zeventiende-eeuwse stadsgezicht van Nederland. Museum Flehite kocht het 350 jaar oude werk in 2001 en startte afgelopen april met de restauratie ervan. Naar verwachting wordt het schilderij in februari aan de tentoonstelling toegevoegd. Tot die tijd toont het museum een reproductie op ware grootte met informatie over de voortgang van de restauratie.

Hans Withoos, Centaurs, 2019.

Zoals menig meesterschilder in de zeventiende eeuw bracht Withoos ook anderen het schildersvak bij. Caspar van Wittel was een van zijn leerlingen en ook vier van Withoos’ kinderen leerden van hem de fijne kneepjes. In de tentoonstelling is behalve van vader Withoos ook werk te zien van zijn kinderen Johannes, Pieter, Alida en Frans.

De expositie staat ook uitgebreid stil bij het werk van Withoos’ verre nazaat Hans Withoos (1962). Voor zijn serie Withoos meets Withoos herinterpreteert de beeldend kunstenaar en fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader. Hij combineert stillevens en stadsgezichten van Mathias Withoos met eigentijdse, surrealistische beelden.

Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos, 12 december 2021 t/m 8 mei 2022 in Museum Flehite, Amersfoort

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share