Geen categorie

Geluk in het Stadskantoor

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

“Wat staat daar? Uk?” Een man in kijkt naar een rebus in het Stadskantoor van Utrecht. “O! Dat is geld!” Hij wijst naar een afbeelding van bankbiljetten en munten. En de D is UK, dus het is geluk! Ja ja.” Met een beetje hulp slaagt hij erin het raadsel op te lossen. De neonpuzzel is een klein stukje van een grotere rebus die ooit elders in Utrecht hing.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

Kunstenaar Korrie Besems maakte het lichtkunstwerk in 1991 in opdracht van het Centraal Museum voor de openluchtexpositie Nachtregels. Verspreid over de stad hingen tussen april en oktober van dat jaar lichtkunstwerken met tekst, die je dus ook ’s nachts goed kon lezen. wie de rebus op wist te lossen, las de volgende zin: Daar waar je niet bent, daar is het geluk’.

De REBUS kreeg een plek op de gevel van het gebouw van Altrecht aan de Lange Nieuwstraat in het Museumkwartier, op een steenworp afstand van het museum. Besems: “Ik vond deze tekst een extra gelaagdheid geven aan de betonnen gevel van het Willem Arntzhuis waar een crisisopvang gevestigd was”.

De hele rebus.

Na afloop van de tentoonstelling bleef de rebus hangen. Tot begin april 2017, toen het plaats moest maken omdat het gebouw werd gesloopt. Een groep Utrechtse fans van het kunstwerk redde het kunstwerk en borg het veilig op. De groep heeft zich verenigd onder de naam Project Rebus. Haar doel is om de REBUS in zijn geheel een nieuwe plek te geven. Één stukje, D = UK, is nu alvast tijdelijk te zien in het Stadskantoor. Daar is het onderdeel van de expositie Op Kunstsafari door Utrecht. Die gaat over kunst in de openbare ruimte van de Domstad.

Op Kunstsafari door Utrecht, t/m 12 maart 2020 in Stadskantoor Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share