Geen categorie

Gemeentemuseum heet nu Kunstmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Het zal voor veel mensen even wennen zijn, maar Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf vandaag Kunstmuseum Den Haag. Die naam zou beter bij de instelling passen.

Kunstmuseum Den Haag. Foto: Gerrit Schreurs.

Uit onderzoek bleek dat de naamsbekendheid van het museum erg laag lag. “Veel ondervraagden hadden geen beeld van wat we doen”, zei directeur Benno Tempel eerder. “Het wat stoffige en regionale karakter van de huidige naam wordt niet geassocieerd met onze internationale collectie waarmee wij jaarlijks in binnen- en buitenland zo’n 35 tentoonstellingen maken.”

Dat Gemeentemuseum Den Haag in het buitenland nauwelijks is uit te spreken, zou ook niet bijdragen aan de gewenste uitstraling. Kunstmuseum zou de lading veel beter dekken en ook beter uit te spreken zijn door niet-Nederlandstaligen. Feit blijft natuurlijk dat het achtervoegsel Den Haag voor veel anderstaligen een moeilijk punt is.

“Met Kunstmuseum Den Haag verwoorden we wat we zijn: een museum dat mede is opgericht door kunstenaars”, aldus Tempel. “Een museum waarbij er eerder kunst was dan een gebouw.”

Het museum volgt met deze naam het voorbeeld van andere musea in andere landen. Zo heb je in Duitsland bijvoorbeeld Kunstmuseum Bonn, in Zweden Göteborgs Konstmuseum en in Denemarken Ribe Kunstmuseum. En Brandts in het Deense Odense plaatste vorige maand nog de toevoeging Kunstmuseum voor zijn naam.

Bij een nieuwe naam horen ook een nieuw logo en nieuwe typografie. Speciaal voor het museum ontwierp Peter Biľak een nieuwe letter. Hij liet zich daarvoor inspireren door typografie uit de jaren 20 en 30, de ontstaansjaren van het door H.P. Berlage ontworpen museumgebouw ontworpen. Dit was de periode van grote vernieuwingen in de kunst en ontwerpwereld.

Op de verschillende sociale media (Facebook, Instagram en Twitter) is de naam inmiddels ook gewijzigd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share