Geen categorie

Herinner mij

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

De dood is al eeuwenlang een van de belangrijkste thema’s in de beeldende kunst. Aan de hand van werk uit de eigen collectie geeft het Museum voor Moderne Kunst Arnhem in de expositie Remember Me een beeld van hoe er in de kunst werd en wordt aangekeken tegen het onvermijdelijke einde.

Annemarie Nibbering, Alles is in orde, 1995, collectie MMKA.

Soms is de dood letterlijk het onderwerp, zoals bij Vanitas-stillevens, of de dodenportretten die Jan van Herwijnen maakte in een mortuarium. Andere werken hebben op een meer symbolische manier met het levenseinde te maken, waaronder de tekening Angel van Ansuya Blom of de foto van een met schimmel overwoekerde sinaasappel van Annemarie Nibbering.

Jan van Herwijnen, Dodenportret (Dode vrouw II), 1947, collectie MMKA.

Dat de dood al eeuwenlang een boeiend thema wordt gevonden blijkt uit een selectie klassieke werken, zoals een zogenoemde Seelenurn uit de zevende eeuw voor Christus, het oudste stuk op de expositie. Het jongste werk is een rouwsieraad van Kirsten Spuijbroek. Uit de collectie magisch realisten toont het MMKA werken van Jan Mankes, Raoul Hynckes en Wim Schuhmacher. De hedendaagse kunst is vertegenwoordigd door onder anderen Charlotte Mutsaers, Rinke Nijburg en Erzsébet Baerveldt.

De tentoonstelling is opgebouwd in een cirkel. De bezoeker doorloopt een cyclus: van de waarschuwing ‘memento mori’ (gedenk te sterven), via de letterlijke en symbolische dood, tot aan de berusting en de herinnering.

Remember Me, t/m 21 augustus in Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Theaterlab de Schuur heeft in samenwerking het MMKA een randprogramma georganiseerd, met onder meer voorstellingen, masterclasses en workshops.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share