Geen categorie

Grote schenking voor bibliotheek Van Abbemuseum

0 0
Read Time:59 Second

De bibliotheek van het Van Abbemuseum heeft van verzamelaars Albert Lemmens en Serge Stommels een collectie van ruim 13.500 titels gekregen. De collectie bestrijkt de geschiedenis van de Russische kunst binnen en buiten Rusland en de Sovjet-Unie en bestaat uit onder meer kunstenaarsboeken, kinderboeken, grafiek en tijdschriften.

E.A. Permjak, De verdwenen draden, omslag, 1976. Ontwerp Ilja Kabakov. LS collectie, Nijmegen.

Een deel van de collectie werd vormgegeven en/of geïllustreerd door kunstenaars El Lissitzky (1890-1941) en Ilja Kabakov (1933). Werken van hen zijn van 1 december 2012 tot en met 28 april 2013 te zien in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling Lissitzky-Kabakov, Utopie en werkelijkheid. Ook worden dan enkele boeken en tijdschriften uit de nu geschonken collectie getoond.

Lemmens en Stommels hebben bewust gekozen om hun collectie te schenken aan een museum, om zo het behoud en beheer, het onderzoek en de openbaarheid ervan voor de toekomst te waarborgen. Dankzij de schenking kan het Van Abbemuseum  uitgebreid onderzoek doen naar de oorsprong en ontwikkeling van de Russische moderne kunst. De resultaten krijgen in de toekomst een podium in het museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share