Geen categorie

Hangende borsten en rimpels in het Rembrandthuis

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws / Expositie

Museum Het Rembrandthuis besteedt vanaf 12 februari aandacht aan het naaktmodel in Rembrandts tijd. De tentoonstelling Rembrandts naakte waarheid geeft inzicht in de praktijk van het tekenen naar naaktmodellen in de Gouden Eeuw.

In het atelier van Rembrandt poseerden zijn leerlingen vaak naakt voor elkaar en voor vrouwelijk naakt maakte de kunstenaar gebruik van prostituees. Rembrandt verbeeldde zijn modellen zoals ze waren, niets verhullend en niets ontziend. Hij tekende hangende borsten, rimpels, plooiende buiken, pokdalige dijen en voer zijn eigen koers, tegen de heersende mode in.

Het Rembrandthuis toont ruim vijftig schilderijen, tekeningen, schetsen en boeken uit verschillende Europese en Amerikaanse openbare en privécollecties. Aangevuld met een selectie van Rembrandts etsen uit de eigen verzameling. Zeldzaam zijn de getekende naaktstudies, zoals Rembrandts Zittende naaktmodel, aldus het Rembrandthuis.

Het museum wil een link leggen met de hedendaagse kunst en werkt daarom samen met de Nederlandse fotografe Carla van de Puttelaar. Zij is gespecialiseerd in portretfotografie en staat bekend om haar Rembrandteske manier van (naakt)fotografie. Die komt voornamelijk terug in het gebruik van licht en donker, waarbij het vrouwelijk lichaam centraal staat op een niets verhullende manier. Geïnspireerd door de tentoonstelling presenteert ze een nieuwe collectie foto’s in het auditorium.

Detail uit affiche voor de tentoonstelling.
Detail uit affiche voor de tentoonstelling.

Rembrandts naakte waarheid is de middelste van een serie van drie tentoonstellingen over Rembrandts onderwijspraktijk. In het voorjaar van 2015 vond de eerste plaats: Rembrandts late leerlingen. De derde, over Rembrandts leerlingen Govaert Flinck en Ferdinand Bol, is gepland voor 2017.

Rembrandts naakte waarheid, 12 februari t/m 16 mei in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share