Geen categorie

Eye vindt verloren Brits meesterwerk

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Nieuws

De lang vermiste Britse film Love, Life and Laughter (1923) is afgelopen vrijdag gevonden in de EYE-collectie. De film staat hoog op het verlanglijstje van het British Film Institute.

Aankondiging van de film met de Nederlandse titel Tip-Toes, de Koningin van de Music-Hall, met Betty Balfour in De Telegraaf van donderdag 11 oktober 1923, collectie EYE.

Love, Life and Laughter van regisseur George Pearson wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Britse stille film, maar was tot vorige week spoorloos. De hoofdrol werd gespeeld door Betty Balfour (1903-1978), de succesvolste Britse actrice van de jaren 20. Slechts één andere film van Pearson is bewaard gebleven, en dat maakt deze vondst nog belangrijker.

Still met Betty Balfour uit Love, Life and Laughter, collectie British Film Institute – National Archive.

De film werd afgelopen vrijdag ontdekt in de collectie van EYE, tijdens het catalogiseren van een schenking uit november 2012. De nitraatkopie maakt deel uit van de inventaris van een voormalige bioscoop in Hattem. Bioscoop Theater De Vries was slechts drie jaar open, van 1929 tot 1932. Toen de inventaris in 2012 dreigde te worden weggegooid, ontfermde Gerhard van der Worp, een werknemer van een lokaal tv-station, zich over het onbekende filmmateriaal en bracht het naar EYE. De gevonden kopie heeft Nederlandse tussentitels en blijkt na eerste inspectie in opvallend goede staat.

De Engelse pers prees de film als “een triomf”, “een klassieker” en “een meesterwerk”, en Balfour als “de slimste comédienne in de Britse film”. In Nederland ging de productie op 12 oktober 1923 in première in het Amsterdamse Tuschinski als Tip-Toes, de koningin van de music-halls. Regisseur Pearson werd vergeleken met Dickens vanwege zijn vermogen om de maximale hoeveelheid emotie uit het verhaal te halen. De film gaat over de arme Tip-Toes (Balfour), die bevriend raakt met een eenzame jongen. Hij droomt van een carrière als schrijver en zij wil een music-hallster worden. Ze spreken af om elkaar over twee jaar weer te ontmoeten in hun achterbuurt om te zien of hun dromen zijn uitgekomen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share