Geen categorie

Dalai lama geeft kunstwerk in bruikleen aan Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, collectie Dalai lama.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam wijdt vanaf 15 september een tentoonstelling aan Boeddha. Een van de getoonde voorwerpen komt uit de privécollectie van de dalai lama. Hij stelde een rolschildering, een zogeheten thangka, beschikbaar. De geestelijk leider zal de expositie ook openen.

De rolschildering, in de negentiende eeuw gemaakt in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Ze is te zien samen met oude objecten en hedendaagse kunstwerken.

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw voor Christus als rijke prins geboren, maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. Het ‘nu’ wordt verbeeld met werk van hedendaagse kunstenaars, onder wie Ai Weiwei, Yoko Ono, Tatsuo Miyajima, Kohei Nawa, Ugo Rondinone en Koos Breukel. Sommigen van hen maakten speciaal voor deze expositie nieuwe kunstwerken.

Een van de topstukken in de tentoonstelling is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde of zesde eeuw, die de bezoeker als eerste verwelkomt. Er zijn nog meer oude beelden te zien, afkomstig van leden van de jubilerende KVVAK, de Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu, 16 september 2018 t/m 3 februari 2019 in De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share