Geen categorie

Teylers koopt na halve eeuw schilderij Cornelis Lieste terug

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Het schilderij Landschap bij ondergaande zon van Cornelis Lieste hing ruim honderd jaar op zaal in Teylers Museum, totdat het in 1966 werd verkocht op een veiling. Afgelopen jaar kocht het Haarlemse museum het stuk terug uit een particuliere collectie en sinds gisteren hangt het weer op zijn oude plek.

Teylers Museum kocht het schilderij oorspronkelijk in 1850. Deze aankoop paste perfect binnen de doelstelling van het museum om de destijds eigentijdse kunst te stimuleren door het aankopen van tekeningen en schilderijen van nog levende meesters. Met de verwerving voegde het museum een sprekend voorbeeld van de Nederlandse romantiek toe aan de verzameling.

Cornelis Lieste (1817-1861), Landschap bij ondergaande zon, 1850, olieverf op paneel, Teylers Museum.

“Soms wordt gezegd dat Nederland geen romantiek gekend heeft”, vertelt conservator Terry van Druten. “De bijna technicolorkleuren van Liestes sfeervolle landschap tonen dat dit wel het geval was.”

Vanwege de slechte financiële toestand van het particuliere museum besloot het bestuur in 1966 dit schilderij weer te verkopen, samen met enkele andere werken die toen niet langer in de smaak vielen. Dankzij de financiële steun van de BankGiro Loterij kon Teylers Museum het werk eind 2017 terugkopen van een Duitse particuliere verzamelaar. Na een kleine schoonmaakbeurt is het nu weer te zien in de Eerste Schilderijenzaal, de plek waar het eerder ruim honderd jaar hing.

Landschap bij ondergaande zon is het vierde schilderij uit de veiling van 1966 dat Teylers Museum met steun van de BankGiro Loterij heeft kunnen terugkopen. Andere stukken die het de afgelopen jaren werden terugkocht waren van de kunstenaars Henriëtte Ronner-Knip, Gerrit-Jan Michaélis en Johannes Christiaan Karel Klinkenberg. Teylers vindt het belangrijk de smaak van toen te laten zien aan de bezoeker van nu, aldus het museum in een persbericht.

Cornelis Lieste (1817-1861) kwam ter wereld in Haarlem, waar hij een opleiding volgde aan de Stads-Teekenschool. Hij werd al snel bekend vanwege zijn landschapsschilderkunst. Lieste schilderde in een romantische traditie weidse landschappen met prachtige lichtval. Hij maakte studiereizen naar Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië, maar kwam uiteindelijk weer terug in Haarlem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share