Geen categorie

Rembrandthuis toont Rembrandts uit privébezit

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Expositie

Museum Het Rembrandthuis toont vanaf 1 oktober tijdelijk een selectie uit de verzameling zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen van de in Milwaukee woonachtige Alfred Bader (1924). Het is voor het eerst dat een ruime keuze van de belangrijkste werken uit zijn verzameling buiten Amerika te zien zijn. Drie van de werken zijn van de hand van Rembrandt.

Bader verzamelt al meer dan zestig jaar schilderijen van oude meesters, waarvan vele in direct verband staan met Rembrandt. Hij wordt tevens erkend om aantal ontdekkingen en toeschrijvingen van schilderijen uit de school van Rembrandt.

Naast schilderijen van Rembrandt en zijn vroegste collega Jan Lievens omvat de expositie werk van leerlingen van Rembrandt als Gerbrand van den Eeckhout, Aert de Gelder, Govert Flinck en Nicolaes Maes, maar ook van voorgangers als Pieter Lastman en Jacob Pynas. Baders voorkeur voor  kracht en dramatiek zien we verder terug in schilderijen van Jacob van Ruisdael, Michiel Sweerts, Jacob van Campen en vele anderen. Een groot deel van de werken heeft een Bijbels of mythologisch onderwerp als thema.

Willem Drost, Zelfportret als Johannes de Evangelist, ca. 1655, olieverf op doek.
Willem Drost, Zelfportret als Johannes de Evangelist, ca. 1655, olieverf op doek.

Ook is het portret ruim vertegenwoordigd en worden er enkele landschappen getoond. De expositie is volgens het Rembrandthuis “een unieke gelegenheid om Rembrandt, zijn school en bekende tijdgenoten te zien door de ogen van een verzamelaar, wiens liefde voor de kunst gevormd werd door het werk van Rembrandt”.

In het voetspoor van Rembrandt – Hollandse schilderkunst uit privé bezit, van 1 oktober 2011 tot en met 8 januari 2012 in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share