Geen categorie

Gemeentemuseum Den Haag opent miniatuurmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Gemeentemuseum heeft een omvangrijke, unieke collectie van miniatuurkunstwerken van wereldberoemde kunstenaars in bruikleen gekregen. Met circa 2.000 werken is de verzameling voor het Gemeentemuseum de grootste bruikleen ooit. Om deze langdurig te kunnen onderbrengen, is er in het museum een compleet nieuw museum gebouwd.

Het miniatuurmuseum. Foto: Gerrit-Schreurs.

Het initiatief voor het museum werd genomen in 1991 door Ria en Lex Daniëls, Amsterdamse kunstverzamelaars en galeriehouders in ruste. “Wat doe je als je na een verbouwing thuis een verhuisdoos vindt met 85 miniatuurkunstwerken? Weer aan de nieuw gestukadoorde muur hangen of zoals Ria voorstelde: een Miniatuurmuseum oprichten. Wij kozen voor het laatste”, aldus Lex Daniëls. Hij en zijn echtgenote zagen hun bescheiden verzameling, met behulp van bevriende galeries en kunstenaars, uitgroeien tot de huidige collectie.

Al snel volgde een museum dat jarenlang een plek vond op de kinderoncologie afdeling van het AMC Ziekenhuis. Speciaal voor Gemeentemuseum Den Haag is er een nieuw gebouw van zestien meter lang ontworpen. Dit zal minimaal vijf jaar lang te zien zal zijn voor het grote publiek.

Het miniatuurmuseum (detail). Foto: Gerrit-Schreurs.

De collectie van 2000 werken van ruim 850 kunstenaars uit meer dan tachtig landen, bestaat volledig uit miniatuurversies (uitgangspunt is 10 x 10 x 10 centimeter) van bestaand en door de kunstenaars speciaal voor het ‘museum’ vervaardigd werk. Het miniatuurmuseum bevat werk van onder anderen Karel Appel, Christo, Damien Hirst, Roy Lichtenstein, Marte Roling en Rob Scholte.

Het miniatuurmuseum wordt geopend op 16 november. Er wordt ook een miniatuurcatalogus uitgebracht. Alle opbrengsten daaruit komen ten goede aan kinderkankerfonds KiKa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share