Geen categorie

Te warm voor kunst

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Recensie

De KunstRAI heeft sinds dit jaar een concurrent, in de vorm van Amsterdam Art Fair, die gelijktijdig plaatsvindt. Deze beurs voor hedendaagse kunst is een initiatief van Wim van Krimpen, voormalig directeur van Gemeentemuseum Den Haag en Kunsthal Rotterdam en – heel saillant – oprichter van de KunstRAI.

Door: Evert-Jan Pol

Foto: Evert-Jan Pol.
Foto: Evert-Jan Pol.

 

Van Krimpen richtte Amsterdam Art Fair op omdat hij vindt dat een kwaliteitsbeurs voor hedendaagse kunst niet mag ontbreken in Amsterdam. Warmee hij lijkt te zeggen dat de KunstRAI niet aan dat criterium voldoet. “Ik heb niets tegen andere beurzen”, vertelt hij echter op de site van de nieuwe beurs. “Maar ik wil terug naar een Amsterdamse kunstbeurs waar kwaliteit en internationale uitstraling voorop staan en waar zowel de ervaren kunstkenner als de beginnende verzamelaar zich thuis voelt en ontdekkingen doet.”

Dit schept verwachtingen en de rij voor de – overigens wel erg nauwe – ingang van Kunsthal Citroën aan het Stadionplein is op de openingsdag dan ook indrukwekkend. Tout kunstminnend Amsterdam lijkt woensdag 27 mei de beurs te willen bezoeken. Waardoor het op deze mooie lentedag binnen veel te warm is in de slecht geïsoleerde voormalige garage. Maar gelukkig is er wijn.

Atousa Bandeh, Requiem for the beggar Mother I. Foto: Evert-Jan Pol.
Atousa Bandeh, Requiem for the beggar Mother I. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Ondanks de warmte is het gebouw uit 1930 een fraaie locatie voor een kunstbeurs. Het rauwe rijksmonument met zijn steile hellingen vormt een goed contrast met de kunstwerken. Mooi is ook dat er her en der nog auto’s staan.

Video van Adham Faramawy. Foto: Evert-Jan Pol.
Video van Adham Faramawy. Foto: Evert-Jan Pol.

Maar Amsterdam Art Fair is niet vernieuwend. En dat mag je toch wel verwachten van een beurs die is opgericht als tegenhanger van die andere beurs. De getoonde werken kun je echter ook op elke andere fair voor hedendaagse kunst tegenkomen.

Er is zeker interessant werk te zien. De video van Adham Faramawy bijvoorbeeld, waarin een vrouw langzaam verdwijnt achter een muur van water, is heel fraai. En een soort veelkleurige Mickey Mouse van Barry Reigate is het aanzien ook meer dan waard. Maar de meeste werken prikkelden me weinig. Maar misschien was het gewoon veel te heet om ervan te kunnen genieten.

Amsterdam Art Fair, t/m 31 mei in Kunsthal Citroën, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share