Geen categorie

Prins Charles Bonaparte bezoekt Hermitage

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws / Expositie

Er is weer een Bonaparte in Nederland. 205 jaar na het aftreden van koning Lodewijk Napoleon komt prins Charles Bonaparte naar Amsterdam. In de Hermitage bezoekt hij vandaag de expositie Alexander, Napoleon & Joséphine.

Die tentoonstelling gaat over tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep. Napoleon was verslagen en Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine. Tijdens een wandeling met hem vatte ze kou, waarna ze binnen enkele dagen stierf.

Antoine-Jean Gros, Napoleon Bonaparte op de brug bij Arcole, 1796–97. Olieverf op doek, 134 x 104 cm. © State Hermitage Museum, St Petersburg.
Antoine-Jean Gros, Napoleon Bonaparte op de brug bij Arcole, 1796–97. Olieverf op doek, 134 x 104 cm. © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Zij liet een grote kunstcollectie na, met Hollandse en Italiaanse meesters. Grote delen uit haar verzameling kwamen door aankoop en overerving in de Hermitage in Sint Petersburg terecht. Een selectie is nu te zien in Hermitage Amsterdam. De grote zaal van het museum staat in het teken van de oorlog tussen Napoleon en Alexander.

Charles Bonaparte is, als stamhouder van de familie Bonaparte, voorzitter van de Europese Federatie van Napoleontische Steden. Deze federatie heeft als doel Europese steden met een Napoleontische geschiedenis met elkaar te verbinden.

Alexander, Napoleon & Joséphine, t/m 8 november in Hermitage Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share