Geen categorie

Wonderlijke pareltjes van Maria Lassnig

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second
Maria Lassnig (1919-2014), Du oder ich, 2005, privécollectie.

Recensie

Een naakte vrouw richt een pistool op me. Het is een dreigend begin van de tentoonstelling over Maria Lassnig in het Stedelijk Museum. De presentatie is het eerste grote museale overzicht in Nederland van werk van de in 2014 overleden Oostenrijkse kunstenaar.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Lassnig (1919-2014) overleed op 94-jarige leeftijd en bleef doorwerken tot een jaar voor haar dood. Haar oeuvre is dan ook zeer omvangrijk. Het Stedelijk kon de expositiezalen ‘met gemak’ vullen met ongeveer 200 werken. Daaronder bevinden zich veel zogeheten Körperbewusstseinsbilder (letterlijk: lichaambewustzijnsafbeeldingen), waarmee ze naam maakte.

Dit zijn zelfportretten, maar dan net even anders. Lassnig ging daarbij namelijk vooral uit van haar innerlijke lichamelijke ervaringen. Hoe voelde haar lichaam in relatie tot haar omgeving? Waar voelde ze nervositeit en waar sensualiteit? Ze verbeeldde daarom vaak alleen de lichaamsdelen die ze op het moment van schilderen ook daadwerkelijk voelde. Een voorbeeld hiervan is Zelfportret als profeet. Dit ‘portret’ bestaat slechts uit heupen, dijen, armen en handen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Maria Lassnig (1919-2014), Jungfrau mit Stier, ca. 1988, Stedelijk Museum.
Zaaloverzicht.
Maria Lassnig (1919-2014), Krebsangst / Doppelselbstporträt mit Garnele / Doppelselbstporträt mit Krebs, 1979, Albertina Museum, Wenen.

Haar stijl is daardoor vrij kenmerkend. Ze schilderde figuratief, maar dan wel met een hoog abstract gehalte. Dit levert schilderijen op die fascineren. Vaak moet je er iets langer bij stilstaan om te zien waar je nu eigenlijk naar kijkt. Dankzij het kleurgebruik van Lassnig (veel pastelkleuren) zijn de voorstellingen gelijktijdig heel toegankelijk voor een breed publiek

Dus laat je niet afschrikken door Du oder ich (jij of ik), dat je zo ongeveer als eerste tegenkomt. De naakte dame die je onder schot houdt, is zo eng nog niet. Kom vooral verder en geniet van deze wonderlijke pareltjes. Het kan nog heel even!

Maria Lassnig – Ways of Being, t/m 11 augustus in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share