Geen categorie

Frans Hals Museum ontvangt schenking van ruim 100 miljoen

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Het Frans Hals Museum heeft vandaag de schenking onthuld die het eerder al had aangekondigd. Het Elisabeth van Thüringenfonds schenkt elf kunstwerken uit de zestiende-, zeventiende- en achttiende eeuw aan de Gemeente Haarlem en het Frans Hals Museum. De totale waarde bedraagt minimaal 100 miljoen euro. Volgens het museum gaat het om de grootste gift in de recente museumgeschiedenis.

De geschonken werken, waaronder groepsportretten van de regenten en regentessen van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis van Frans Hals en Johannes Verspronck, waren al langer te zien in het Frans Hals Museum. Ze waren te leen van het Elisabeth van Thüringenfonds. De bestuurders van dit fonds zijn de directe erfgenamen van de mannen en vrouwen die Hals en Verspronck in hun schilderijen portretteerden.

De schenking omvat naast de groepsportretten twee werken van Maerten van Heemskerck,  alsmede schilderijen van Dirck Hals, Cornelis Cornelisz van Haarlem, Nicolaes Roosendaal, Adriaan Backer, Frans Decker en een navolger van Joachim Patenier. Ook schenkt het Elisabeth van Thüringenfonds een beschilderde charterkist van het Elisabeths Gasthuis, uit circa 1625. 
Twee schilderijen zullen binnenkort door het Frans Hals Museum worden gerestaureerd: de Regenten van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis van Frans Hals en het Gezicht op Rome met de barmhartige Samaritaan van Maerten van Heemskerck.

“Deze topstukken behoren tot het cultureel erfgoed van de gemeente Haarlem én van Nederland”, aldus Peter van Barneveld, Regent van het Elisabeth van Thüringenfonds en bestuursvoorzitter van het Kennemer Gasthuis. “De werken hebben aandacht en onderhoud nodig. Ze horen thuis op een plek waar zij goed tot hun recht komen, en waar ze voor altijd voor het publiek te  bewonderen zijn. Het Frans Hals Museum is daarvoor de beste plek.” De werken zijn tot en met 10 juli te zien in het Frans Hals Museum, in de tentoonstelling Een groots gebaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share