Geen categorie

Micropia toont dood giraffeveulen

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Micropia toont vanaf vandaag een dood giraffeveulen. Het maakt deel uit van de nieuwe opstelling Onmisbare opruimers. Die maakt het afbraakwerk door microben bij dit overleden dier zichtbaar.

 

Dood giraffeveulen in Micropia:  Foto: Micropia, Thijs Wolzak.
Dood giraffeveulen in Micropia: Foto: Micropia, Thijs Wolzak.

 

Wanneer een dier sterft, gaan de zichtbare opruimers aan het werk zoals gieren, vliegen- en keverlarven. Maar microben spelen een veel grotere rol bij het opruimen van organisch materiaal, zoals kadavers. Jaarlijks sterft per vierkante kilometer alleen al 5.000 kilo aan dieren op natuurlijke wijze. Deze resten worden hoofdzakelijk door microben, zoals bacteriën en schimmels opgeruimd.

Ze zetten dode organische overblijfselen om in primaire bouwstoffen en stellen deze weer ter beschikking aan de rest van het ecosysteem. Het leven op aarde zit vol met dit soort bouwstoffen. Microben zijn voor de kringloop dus onmisbaar.

Het giraffeveulen is in 2014 drie dagen na de geboorte een natuurlijke dood gestorven in Artis. Het dier is al deels afgebroken door microben.

Micropia is ’s werelds enige museum dat de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar maakt. Het wil een breed publiek enthousiast maken voor de kleinste en meest succesvolle organismen op aarde. Onlangs werd het bekroond met de Europese prijs voor meest innovatieve museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share