Geen categorie

Portret voor de koning

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

De Oranjegalerij van Stedelijk Museum Kampen is weer compleet. Afgelopen vrijdag onthulde burgemeester Bort Koelewijn van Kampen het staatsieportret van koning Willem-Alexander. Sinds zaterdag hangt het in de galerij, naast een portret van nu prinses Beatrix.

 

Het portret van de koning tijdens de onthulling, met rechts burgemeester Koelewijn en Kenne Grégoire. Foto: Stedelijk Museum Kampen.
Het portret van de koning tijdens de onthulling, met rechts burgemeester Koelewijn en Kenne Grégoire. Foto: Stedelijk Museum Kampen.

 

Met het nieuwe staatsieportret wordt een bijna vier eeuwen oude traditie voortgezet. In 1625 bestelde het Kamper stadsbestuur bij Michiel Jansz van Mierevelt (1567-1641) de portretten van Willem de Zwijger, Maurits, Willem Lodewijk, Ernst Casimir en Frederik Hendrik. Het stadsbestuur pakte het groots aan: het bestelde levensgrote portretten ten voeten uit.

Met dit besluit bepaalde het het karakter van de Kamper portrettenreeks. Ook in het vervolg moesten makers van een staatsieportret voldoen aan minimaal één voorwaarde: ze moesten de geportretteerde levensgroot – of groter – en ten voeten uit afbeelden. In het voorjaar van 2015 gaf het gemeentebestuur kunstenaar Kenne Grégoire (1951) de opdracht om een levensgroot portret van koning Willem-Alexander te maken.

Er zijn meer staatsieportretten van de koning. Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten maakten de drie officiële portretten. Van hun werken hebben de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reproducties laten maken. Ministeries, provincies, gemeenten, ambassades, rechtbanken en andere geïnteresseerden konden daarop een gewenst portret bestellen.

Van koningin Máxima bestaan misschien nog wel meer portretten dan van haar echtgenoot. In 2010 was de toenmalige prinses het onderwerp van de jaarlijkse schilderwedstrijd voor amateurschilders van het magazine Atelier. CODA Museum in Apeldoorn toonde in dat jaar de tweehonderd beste portretten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share