Geen categorie

Rembrandt te koop op de Tefaf

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Rembrandt van Rijn (1606/1607-1669), Portret van een man met de handen in de zij.

Een van de hoogtepunten van de komende kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht is een schilderij van Rembrandt. Het Portret van een man met de handen in de zij wordt aangeboden door de internationale galerie Otto Naumann Ltd. Wie het wil kopen, moet wel een flink gevulde portemonnee meenemen; het prijskaartje vermeldt 47 miljoen dollar (34,2 miljoen euro.

Ernst van de Wetering, voorzitter van het Rembrandt Research Project, betitelt het schilderij als een meesterwerk, vanwege het “briljante” spel met licht. Rembrandt schilderde dit portret in 1658, in een voor hem moeilijke periode. Zijn dure levensstijl had twee jaar eerder geleid tot een faillissement. Zijn huis, kunstcollectie en andere bezitting had hij noodgedwongen moeten verkopen. In die tijd had hij slechts enkele opdrachten. Behalve dit portret is er uit 1658 nog maar één ander werk van zijn hand bekend.

Het model op het Portret van een man met de handen in de zij is onbekend. Het zou een toerist kunnen zijn geweest, een zeeman of misschien zelfs wel een piraat, zoals ook wel beweerd wordt.

Het portret is in het bezit geweest van een aantal van ’s werelds grootste kunstverzamelaars. De vroegst bekende eigenaar was Daniel Daulby, een vooraanstaande Britse Rembrandtkenner uit de late achttiende eeuw. De huidige eigenaar is Otto Naumann Ltd, die het in 2009 heeft gekocht op een veiling bij Christie’s in Londen. Sindsdien is het werk helemaal gereinigd. De Tefaf vindt plaats van 18 tot en met 27 maart in Maastricht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share