Geen categorie

Vreemd volk, expositie over homoseksualiteit in Utrecht

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Recensie

Utrecht profileert zich als een LHBTQ-vriendelijke stad. In het centrum lopen overstekende voetgangers alweer enige tijd over een regenboogzebrapad. Bovendien liet de Domstad als eerste in Nederland een zogeheten homoverkeerslicht plaatsen. De tentoonstelling Vreemd volk in het Nederlands Volksbuurtmuseum laat zien dat er in de stad weleens anders werd gedacht over mensen met een andere seksuele geaardheid.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Hoekje met audiofragmenten.

Met het veelkleurige zebrapad en het voetgangerslicht lijkt de stad afstand te nemen van haar beruchte verleden op het gebied van homoseksualiteit. In de achttiende eeuw liep ze namelijk nog voorop bij de vervolging van homo’s. In het voorjaar van 1730 liet Utrecht negen homoseksuele mannen wurgen in de gevangenis. Later verspreidde de homojacht zich over de rest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Inmiddels is er veel ten goede veranderd. Sinds 1997 vindt jaarlijks in juni Midzomergracht plaats, een tiendaags festival dat in het steken staat van de LHBTQ-gemeenschap. De stad kent inmiddels ook de jaarlijkse Walk of Love, een kleurrijke optocht die de liefde in al haar varianten viert. En sinds vorig jaar heeft Utrecht ook haar eigen Canal Pride, een kleinschaliger versie van de Canal Parade in Amsterdam. De Domstad toont zich nu juist trots op haar niet-heteroseksuele inwoners.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De expositie zit boordevol verhalen over homoseksualiteit in Utrecht. Daaronder bevinden zich ook veel persoonlijke ervaringen, zoals die van een 27-jarige vrouw. “Mijn moeder heeft heel lang gedacht dat het een griepje was dat wel weer over ging”, vertelt ze. “Toch wel een jaar of drie. Maar wat waar is, is waar, mijn vriendinnen zijn altijd welkom geweest.”

Hoewel de kleine tentoonstelling door al deze verhalen heel interessant is, bevat ze wel een beetje te veel tekst. Er hangt slechts één schilderij tussen alle bordjes met getuigenissen. Die verhouding had iets beter mogen zijn. Nu is het meer een lees-, in plaats van een kijktentoonstelling en niet iedereen heeft daar het geduld voor.

Vreemd volk, t/m 1 mei in het Nederlands Volksbuurtmuseum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share