Geen categorie

Musea kopen op PAN

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

De 28ste editie van PAN Amsterdam is succesvol verlopen, meldt de organisatie. De kunst-, antiek- en designbeurs, die duurde van 23 tot en met 30 november, werd bezocht door ruim 43.000 mensen. Die 55 procent meer kochten dan vorig jaar. Ook musea deden er zaken.

Gemeentemuseum Den Haag breidde de collectie uit met een zeldzame set van tien porseleinen crêmepotjes met deksel, uit de periode 1776-1790. De potjes zijn beschilderd met Haagse stadsgezichten.

Het Marinemuseum in Den Helder kocht het enige bekende kielhaaltuig. Hiermee werden gestraften op schepen gekielhaald. Het smeedijzeren martelwerktuig stamt uit de zeventiende eeuw.

Het Rijksprentenkabinet, gevestigd in het Rijksmuseum, wist de hand te leggen op een Japanse gekleurde houtsnede van Katsushika Hokusai. Het werk Sangi Takamara komt uit de serie One hundred poems.

Jan Eisenloefel, Loving cup, 1924, collectie Drents Museum, Assen.

De Vrienden van het Drents Museum kochten een bokaal die Jan Eisenloefel in 1924 maakte voor de Twentse textielbaron Johannes Leonard Tilanus. Ze schonken het object aan het museum ter gelegenheid van diens 160-jarig bestaan.

Het object is een zeldzaam Nederlands voorbeeld van een zogenaamde ‘loving cup’, een grote bokaal om gezamenlijk uit te drinken tijdens huwelijken en banketten. De bokaal was, totdat deze opdook op de PAN, een onbekend werk van de edelsmid en sierkunstenaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share