Geen categorie

Expositie over de Porsche als politieauto

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Expositie

Iedereen ouder dan pakweg 35 kan ze ooit in het wild hebben gezien: de Porsches waarin de rijkspolitie jarenlang reed. Het Louwman Museum in Den Haag wijdt vanaf morgen een tentoonstelling aan deze politieauto. Het toont dertien verschillende modellen en uitvoeringen.

 

Een van de Porsches.
Een van de Porsches.

 

In de jaren vijftig steeg het aantal auto’s in het verkeer enorm, net als het aantal verkeersslachtoffers. Voor een beter toezicht waren meer verkeersdeskundige agenten en een efficiëntere werkwijze nodig, vond de overheid. Voor een proef kocht politiechef luitenant Kees Vogel in Stuttgart daarom een Porsche 356 B Cabriolet, à 17.600 gulden. Eind 1962 volgden twaalf extra cabrio’s.

Voor de supervisie op de snelwegen introduceerde de Surveillance Auto Snelwegen (SAS) een totaal nieuwe methode. Opvallen en opvoeden was het streven. Zowel de Porsches als de inzittenden met hun witte tunieken en ‘pothelmpjes’ trok de aandacht. Maar de verkeerspolitie koos ook voor de Porsche omdat de auto kracht, degelijkheid en betrouwbaarheid uitstraalde.

De Porsches deden tot 1996 dienst als politieauto. Een van de redenen voor de keuze voor een andere auto was het dure imago van de Porsche. Het kabinet Lubbers moest begin jaren 90 bezuinigen. De markante politieauto moest daarom het veld ruimen. In het Louwman Museum zijn ze weer even te zien.

Rijkspolitie Porsches, 8 juli t/m 4 september in het Louwman Museum, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share