Geen categorie

Stedelijk Museum Vianen toont etsen Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Stedelijk Museum Vianen startte eerder dit jaar een crowdfundingactie om het budget rond te krijgen voor een Rembrandtexpositie. En met succes: de reizende tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit opent komende zondag.

Rembrandt van Rijn, De predikende Christus (de Honderdguldenprent), ca. 1648.

De expositie bestaat uit honderd etsen van Rembrandt uit de collectie van verzamelaar Jaap Mulders. In 2013 en 2014 maakte de expositie een tour langs enkele Nederlandse musea, met steeds een andere selectie. Later reisde ze ook door naar het buitenland. Zo was ze te zien in Berlijn.

Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1630.

Mulders verzamelt al dertig jaar Rembrandtetsen. Momenteel heeft hij bijna 200 van de 290 prenten die Rembrandt maakte. Zijn verzameling is een van de meest complete privécollecties Rembrandtetsen.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) geldt als de belangrijkste Hollandse meester van de zeventiende eeuw. Het effect van zijn clair-obscur, een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden aangezet dan ze in werkelijkheid zijn, komt nergens zo tot zijn recht als in zijn grafische werk. Al tijdens zijn leven waren zijn prenten geliefde verzamelobjecten.

Een van de topstukken in de tentoonstelling is de beroemde Honderdguldenprent. De ets met de voorstelling De predikende Christus dankt deze bijnaam aan het indertijd gigantische bedrag van honderd gulden dat verschillende keren voor de ets werd neergelegd. In de zeventiende eeuw was dat een half jaarsalaris.

Een ander hoogtepunt is Rembrandts originele etsplaat die Rembrandt gebruikte voor een portret van de predikant Johannes Uytenbogaert.

Rembrandt in zwart-wit, 3 september 2017 t/m 7 januari 2018 in Stedelijk Museum Vianen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share