Geen categorie

De kroonjuwelen van Jan Blanken

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second
Portret van Jan Blanken.

Hij is veel minder bekend dan Jan Adriaanszoon Leeghwater en Cornelis Lely, maar ook Jan Blanken heeft enkele belangrijke waterbouwkundige werken op zijn naam staan. Met een nieuwe tentoonstelling eert Stedelijk Museum Vianen zijn stadsgenoot.

Leeghwater was nauw betrokken bij het droogleggen van de Beemster en andere gebieden en Lely bedacht de afsluitdijk. Volgens Stedelijk Museum Vianen was Blanken (1755-1838) echter minstens zo bepalend voor de vormgeving van het Nederlandse landschap. “Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempelen als kroonjuwelen van land- en watermanagement”, aldus het museum in een persbericht.

De tentoonstelling belicht aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten innovatieve vindingen van Jan Blanken. Zo staat ze stil bij waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederikkanaal, het Noord-Hollands kanaal en een vijftiental objecten in en rond de Vijfheerenlanden.

Ook is er aandacht voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar hij mede vorm aan gaf. Deze verdedigingslinie uit 1815 is 85 kilometer lang en bestaat uit zo’n 47 forten en zes vestingen in Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis.

Om meer bekendheid te geven aan wat Blanken heeft betekend, is aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief monument geplaatst. Op 17 juli, zijn 180-jarige sterfdag, vindt de officiële onthulling plaats. Dit monument is opgenomen in een fietsroute door de Vijfheerenlanden, langs de meer dan vijftien nog steeds bestaande objecten van Jan Blanken.

Kroonjuwelen van Jan Blanken, 18 juli t/m 16 september in Stedelijk Museum Vianen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share