Geen categorie

Ouder Paar Jakob Nieweg voorgoed in Museum Flehite

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
Jakob Nieweg, Ouder Paar, olieverf op doek 1924. Foto: Ep de Ruiter.

Singer Laren kreeg eerder dit jaar de Collectie Nardinc, de privécollectie van Els en Jaap Blokker. Een portret van een ouder echtpaar door Jakob Nieweg viel buiten die schenking, want dat werk was al sinds 2002 in bruikleen bij Museum Flehite in Amersfoort. Het portret blijft er nu permanent, want Els Blokker heeft het geschonken.

In 1914 verwisselde predikant Jakob Nieweg (1877-1955) de kansel voor palet en penseel en werd kunstschilder. Veel van Niewegs kleurrijke landschappen, bloemen en fruitbomen zijn op te vatten als een ode aan de natuur. Hij vervaardigde ook vele portretten, diverse soorten stillevens en stadsgezichten. Lange tijd vormde het werk van Vincent van Gogh een grote bron van inspiratie.

Nieweg woonde lange tijd in Amersfoort en heeft daar ongetwijfeld het oude paar gezien dat hij in 1924 vastlegde. Gezien de kleding en doorleefde gezichten waren het mensen uit de arbeidersklasse. Nieweg portretteerde graag zulke oude mensen, een thema dat tegenwoordig opnieuw in de belangstelling staat.

Nog tot en met 23 september is het Ouder Paar van Nieweg is tot en met 23 september te zien in de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter. Die bestaat uit werk van kunstenaars die ooit in Amersfoort werkten. De expositie vindt plaats in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort, omdat het eigen museumgebouw van Museum Flehite langere tijd gesloten is wegens een grondige renovatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share