Geen categorie

Beeldend dichten

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Met Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel brengt het Van Abbemuseum een ode aan kunstenaar René Daniëls (1950). De expositie geeft een overzicht van diens veelzijdige oeuvre.

René Daniëls, Aux Déon, 1985. Privéverzameling.

Daniëls wordt gezien als een van de meest vooraanstaande Nederlandse schilders van zijn generatie. Ambiguïteit en dubbele betekenissen spelen een belangrijke rol in het ‘beeldend dichten’ zoals hij zijn werkwijze noemt. De presentatie omvat een ruime selectie schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976 tot en met 1987. In dat jaar werd hij getroffen door een hersenbloeding.

René Daniëls, La Muse Vénale, 1979. Collectie Van Abbemuseum. Foto Peter Cox.

In 2006, na twintig jaar vrijwel zonder artistieke activiteit, begon Daniëls weer te schilderen. Ditmaal op kleiner formaat en voornamelijk met viltstift en spuitbus. Een aantal van deze nieuwe werken is te zien in de tentoonstelling. De vorm is veranderd, mede doordat Daniëls met fysieke beperkingen kampt en alleen met zijn linkerhand kan werken. Maar het werk blijft raadselachtig en gelaagd in betekenis.

De expositie was eerder te zien Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

Rene Daniëls – Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel, t/m 23 september in het Van Abbemuseum, Eindhoven

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share